Zanimljivosti

DEŠA poziva na izložbu patchwork radova u Lazaretima

DEŠA poziva sve zainteresirane na otvaranje izložbe patchwork radova koje će se održati 9. prosinca  s početkom u 17 sati u petoj lađi Lazareta.

Prve patchwork radionice DEŠA je organizirala svega nekoliko mjeseci nakon završetka opsade Dubrovnika kao jedan od pristupa u potpori zacjeljivanju traume izbjeglica, prognanika i naših sugrađana. Patchwork je tehnika slaganja krpica i spajanja malih komadića u mozaik tkanine, koji se u DEŠI počeo raditi u ratnim godinama, kada na raspolaganju nije bilo gotovo ništa. Kako bi članice pomogle jedna drugoj, reciklirale su staru odjeću, spajale reciklirane tkanine i na ruke (bez mašina) izrađivale prve patchwork prekrivače. To je bilo daleke 1993. u hotelu «Libertas».

Danas u DEŠI djeluje Patchwork klub, koji se sastaje jednom tjedno. DEŠINE žene su tehniku patchworka dovele do savršenstva. Danas u DEŠINOM Patchwork klubu nastaje umjetnost od krpica, te osim što vrijedne DEŠINICE/patchworkice izrađuju prekrasne uporabne predmeta, nesebično dijele svoje znanje i vještine svim polaznicama radionica u DEŠI.

Nakon uvodnog govora gospođe Julijane Antić Brautović, pročelnice grada Dubrovnika, izložbu će otvoriti predsjednica DEŠE, Jany Hansal, jedna od osnivačica DEŠE, i patchwork kluba. Izložba je priređena u suradnji sa Dubrovačkom baštinom doo te će biti otvorena do 09.01.2022. Radovi se mogu pogledati na 3 lokacije:

– u V lađi u Lazaretima – prekrivači i nadostolnjaci

– u maloj kućici u Lazaretima (ulaz s ceste) – radovi s Božićnim motivima

– u DEŠI u VIII lađi – raznovrsne patchwork i vezene torbice.

 

Pročitajte još

Danas obilježavamo Svjetski dan humanitarnog rada

Dulist

Na današnji dan Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad

Dulist

GOTOVO NEDIRNUTA VIZURA ‘CRNOG POLJA’ Ovako je igralište ispred Pomorske škole izgledalo 70-ih

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija