Zanimljivosti

DEŠA poziva na izložbu patchwork radova u Lazaretima

DEŠA poziva na izložbu patchwork radova u Lazaretima

DEŠA poziva sve zainteresirane na otvaranje izložbe patchwork radova koje će se održati 9. prosinca  s početkom u 17 sati u petoj lađi Lazareta.

Prve patchwork radionice DEŠA je organizirala svega nekoliko mjeseci nakon završetka opsade Dubrovnika kao jedan od pristupa u potpori zacjeljivanju traume izbjeglica, prognanika i naših sugrađana. Patchwork je tehnika slaganja krpica i spajanja malih komadića u mozaik tkanine, koji se u DEŠI počeo raditi u ratnim godinama, kada na raspolaganju nije bilo gotovo ništa. Kako bi članice pomogle jedna drugoj, reciklirale su staru odjeću, spajale reciklirane tkanine i na ruke (bez mašina) izrađivale prve patchwork prekrivače. To je bilo daleke 1993. u hotelu «Libertas».

Danas u DEŠI djeluje Patchwork klub, koji se sastaje jednom tjedno. DEŠINE žene su tehniku patchworka dovele do savršenstva. Danas u DEŠINOM Patchwork klubu nastaje umjetnost od krpica, te osim što vrijedne DEŠINICE/patchworkice izrađuju prekrasne uporabne predmeta, nesebično dijele svoje znanje i vještine svim polaznicama radionica u DEŠI.

Nakon uvodnog govora gospođe Julijane Antić Brautović, pročelnice grada Dubrovnika, izložbu će otvoriti predsjednica DEŠE, Jany Hansal, jedna od osnivačica DEŠE, i patchwork kluba. Izložba je priređena u suradnji sa Dubrovačkom baštinom doo te će biti otvorena do 09.01.2022. Radovi se mogu pogledati na 3 lokacije:

– u V lađi u Lazaretima – prekrivači i nadostolnjaci

– u maloj kućici u Lazaretima (ulaz s ceste) – radovi s Božićnim motivima

– u DEŠI u VIII lađi – raznovrsne patchwork i vezene torbice.

 

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist