Kultura

Danko Zelić približit će nam urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta

Dr.sc. Danko Zelić u ponedjeljak, 7. studenog održava zanimljivo predavanje na temu ‘Urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta’.

Gradski statut i srednjovjekovna urbanistička cjelina Dubrovnika komplementarna su svjedočanstva opsega i važnosti promjena koje su se u zakonodavstvu i oblikovanju gradskog prostora odigrale tijekom 13. stoljeća. Posrijedi su, k tome, i karakteristični, slojeviti spomenici koje je nužno sagledavati u svjetlu višestoljetnog slijeda povijesnih okolnosti – onih koje su prethodile njihovom nastanku, onih u vremenu njihove kristalizacije i onih koje su im slijedile. Potonji, naknadni procesi, koliko god da su im mijenjali sadržaj, pa i smisao, nisu promijenili njihov srednjovjekovni oblik. Kao svojevrsni simboli uređenog urbanog života, i Statut i urbanistička cjelina Dubrovnika zbog toga su sve do danas, sedam i pol stoljeća od svoga postanka, sačuvali i svoje metaforičko, čak metafizičko značenje. U predavanju će prije svega biti riječi o statutarnim propisima kojima je neposredno reguliran i dugoročno programiran prostorni okvir gradskog života.

Inače, riječ je o predavanju iz ciklusa predavanja kojima Dubrovačka baština u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava 750 godina dubrovačkog Statut. Predavanje se održava u Lazaretima (5. lađa) s početkom u 19 sati.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija