Kultura

Danko Zelić približit će nam urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta

krovovigrad001

Dr.sc. Danko Zelić u ponedjeljak, 7. studenog održava zanimljivo predavanje na temu ‘Urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta’.

Gradski statut i srednjovjekovna urbanistička cjelina Dubrovnika komplementarna su svjedočanstva opsega i važnosti promjena koje su se u zakonodavstvu i oblikovanju gradskog prostora odigrale tijekom 13. stoljeća. Posrijedi su, k tome, i karakteristični, slojeviti spomenici koje je nužno sagledavati u svjetlu višestoljetnog slijeda povijesnih okolnosti – onih koje su prethodile njihovom nastanku, onih u vremenu njihove kristalizacije i onih koje su im slijedile. Potonji, naknadni procesi, koliko god da su im mijenjali sadržaj, pa i smisao, nisu promijenili njihov srednjovjekovni oblik. Kao svojevrsni simboli uređenog urbanog života, i Statut i urbanistička cjelina Dubrovnika zbog toga su sve do danas, sedam i pol stoljeća od svoga postanka, sačuvali i svoje metaforičko, čak metafizičko značenje. U predavanju će prije svega biti riječi o statutarnim propisima kojima je neposredno reguliran i dugoročno programiran prostorni okvir gradskog života.

Inače, riječ je o predavanju iz ciklusa predavanja kojima Dubrovačka baština u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava 750 godina dubrovačkog Statut. Predavanje se održava u Lazaretima (5. lađa) s početkom u 19 sati.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist

LADO u park Gradac donosi riznicu kolorita narodnih nošnji i plesova

Dulist