Kultura

DANI RUSKE KULTURE Započinje Dubrovnik Art Forum 2017.!

‘Dubrovnik Art Forum’, sedmodnevni festival u produkciji Kazališta Marina Držića započinje danas i potrajat će do 5. studenog 2017. Svečano otvorenje u foyeru kazališta započinje večerašnjom izložbom u 20 sati, pod naslovom ‘Ne vjerujem’.

Izložba polazi od pokušaja odmaka od usvojenih načina razumijevanja najpoznatijih citata iz povijesti ruskog kazališta. Ime izložbe poznata je izreka Konstantina Stanislavskog koju bi izgovarao suočen s takozvanom falš-glumom. Glumačka metoda Stanislavskog pretpostavlja je nužnost vjerovanja u egzistenciju glumca na sceni.

Danas u ruskom kazalištu svjedočimo svojevrsnom bujanju propitivanja i prevrednovanja kazališnog naslijeđa. S jedne strane nastoji se baštiniti klasika, a s druge se, pak, traže nove metode umjetničkog izričaja. Pitanje ‘Kome vjerovati?’ ponovno postaje relevantno. Umjetnici Vanja Bouden i Mihail Zaikanov posegnuli su za 12 poznatih, klasičnih i onih suvremenih citata, koji svaki na svoj način promišljaju kazalište i nastoje razabrati kome vjerovati.

Nakon otvorenja izložbe i festivala, prva predstava na programu je ‘Višnjik’ u izvedbi dramskog kazališta Ivana Radoeva (Pleven, Bugarska).

Pročitajte još

Stojan: Ovo je još jedna u nizu srpskih kulturoloških provokacija

Dulist

VESNA MIOVIĆ U 2022. Zavod će nastaviti biti središte znanja o očaravajućoj povijesti Grada

Dulist

‘IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA’ Je li sv. Vlaho u Dubrovnik stigao već početkom 9. stoljeća?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija