Kultura

DANI RUSKE KULTURE Započinje Dubrovnik Art Forum 2017.!

DANI RUSKE KULTURE Započinje Dubrovnik Art Forum 2017.!

‘Dubrovnik Art Forum’, sedmodnevni festival u produkciji Kazališta Marina Držića započinje danas i potrajat će do 5. studenog 2017. Svečano otvorenje u foyeru kazališta započinje večerašnjom izložbom u 20 sati, pod naslovom ‘Ne vjerujem’.

Izložba polazi od pokušaja odmaka od usvojenih načina razumijevanja najpoznatijih citata iz povijesti ruskog kazališta. Ime izložbe poznata je izreka Konstantina Stanislavskog koju bi izgovarao suočen s takozvanom falš-glumom. Glumačka metoda Stanislavskog pretpostavlja je nužnost vjerovanja u egzistenciju glumca na sceni.

Danas u ruskom kazalištu svjedočimo svojevrsnom bujanju propitivanja i prevrednovanja kazališnog naslijeđa. S jedne strane nastoji se baštiniti klasika, a s druge se, pak, traže nove metode umjetničkog izričaja. Pitanje ‘Kome vjerovati?’ ponovno postaje relevantno. Umjetnici Vanja Bouden i Mihail Zaikanov posegnuli su za 12 poznatih, klasičnih i onih suvremenih citata, koji svaki na svoj način promišljaju kazalište i nastoje razabrati kome vjerovati.

Nakon otvorenja izložbe i festivala, prva predstava na programu je ‘Višnjik’ u izvedbi dramskog kazališta Ivana Radoeva (Pleven, Bugarska).

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist