Aktualno

Danas se zaređuje novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića odvit će se danas, 22. siječnja na euharistijskom slavlju koje počinje u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Glavni zareditelj bit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim. Očekuje se dolazak i drugih biskupa i nadbiskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire.

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će: biskupov brat don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik župe sv. Marije Velike, Cres. Sam obred biskupskog ređenja počinje nakon navještaja evanđelja u misi. Obred se sastoji od pjevanja zaziva Duha Svetoga, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup, nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, pomazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, a orguljska pratnja Darko Kristović. Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

S obzirom na to da je biskupsko ređenje mons. Roka Glasnovića događaj od iznimne važnost za vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije, a i šire, interes za sudjelovanje je izrazito velik. Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sudjelovanje uživo neće biti svima moguće. Poštivajući trenutačne epidemiološke mjere ređenje će se odvijati uz ograničeni broj ljudi, te će se na samom ređenju uživo moći sudjelovati isključivo uz akreditaciju. Euharistijsko slavlje i obred ređenja odvijat će se u katedrali, dok će vjernici koji sudjeluju uz akreditaciju, biti smješteni u predviđenim poljima ispred katedrale, te će sam obred pratiti putem video zida. Iz Dubrovačke biskupije pozivaju sve da u svom obiteljskom okruženju ređenje prate putem televizijskog prijenosa, drugih medija i mrežnih stranica Dubrovačke biskupije.

Podsjetimo, mons. Roko Glasnović u Dubrovačku biskupiju dolazi s pozicije ravnatelja Katoličkog školskog centra u Šibeniku i tajnika šibenskoga biskupa, a vršitelja je i drugih službi u Šibenskoj biskupiji. Inače, mons. Roko Glasnović je rodom iz Šibenika, a preci i roditelji mu dolaze iz Janjeva. Ima dvije sestre te jednog brata Franja koji je također svećenik Šibenske biskupije. Studirao je pravo na Sveučilištu u Splitu i Filozofsko-teologiju na Teološkom fakultetu u istom gradu, te studirao pastoralnu teologiju u Rimu. Stekao je licencijat iz pastoralne teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu. Bio je, među ostalim, u pastoralu u Njivicama, Docu, Jadrtovcu, Kapriju i Žirju. Kada se zaredio bio je 38. svećenik porijeklom iz Janjeva. Za đakona šibenske Crkve kao bogoslov je zaređen u prosincu 2004. Svoju mladu misu slavio je 2005. u šibenskoj katedrali.

Pročitajte još

Seizmolog Kuk: ‘Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući’

Dulist

Roko s bauštele: Evo da ne kažu da sam se prodao za fotelju

Dulist

Marko Bijač u konkurenciji za najboljeg vaterpolista u 2022.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija