Županija

DAN OPĆINE KONAVLE Otvorena izložba ratnih fotografija i položeni vijenci hrvatskom vitezu Matu Golubiću


Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Konavle, u Zavičajnom muzeju Konavala u petak navečer otvorena je izložba ratnih fotografija „Od doma do Precrkve 31.12. 1991.“ koje je u tada spaljenim Čilipima snimio Ivo Župan. Otvorenju izložbe nazočio je i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Centar Čilipa, odnosno Precrkva stoljećima je mjesto sastanka, važni javni prostor s mnoštvom gospodarskih i kulturnih subjekata, a posljednjih je 80 godina kulturni centar Konavala koji je spaljen do temelja u listopadu 1991. godine. Ivo Župan je, kao i svi ostali prognanici koji su ostali u Cavtatu odvojeni od svojih kuća, Hrvatske i ljudi tražio dozvole od Komande mesta da obiđe svoj dom.
Župan je dobio dozvolu 31. listopada po prvi put i tom je prilikom zabilježio vizure Čilipa kako samo može napraviti čovjek koji je tu proveo svoj život.

Polaganjem vijenaca na Vojskom dolu na spomen ploču hrvatskom vitezu satniku Matu Golubiću u subotu ujutro nastavljena je ovogodišnja proslava 30. obljetnice osnutka Općine Konavle.

Nakon polaganja vijenaca održana je Sveta Misa za branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči, a u popodnevnim satima vijenci će biti položeni u Čilipima kod spomenika ”Konavoska mati” nakon čega će na Grudi će biti upriličena i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle na kojoj će biti dodjeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.
Podsjetimo općinski vijećnici na posljednjoj redovnoj sjednici usvojili su da Nagradu za životno djelo dobije akademik Luko Paljetak.
Nagradu Općine Konavle dobit će Stjepan Simović te Ante Delija, a Zahvalnicu Općine Konavle Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, Zlatko Hodžić – Bagi (posthumno), te dr. medicine Pavica Mijanović. Laureati su izabrani jednoglasno.

Foto: Općina Konavle

Pročitajte još

Na Obodu dovršeno igralište vrijedno 15 tisuća eura

Dulist

‘TEŽAK’ 29 MILIJUNA EURA Konavoski vijećnici izglasali povijesni proračun!

Dulist

KONAVOSKI PANOPTIKUM Ne propustite predavanje najpoznatijeg hrvatskog alpinista Stipe Božića

Dulist