Aktualno

DAN JE DUBROVAČKIH BRANITELJA Tuga i ponos 32 godine kasnije

urban pavo

Na današnji dan, 6. prosinca, obilježavamo Dan dubrovačkih branitelja, ujedno i blagdan svetog Nikole. S tugom u srcima, ali i neizmjernim ponosom prisjećamo se 6. prosinca 1991. godine i jednog od najžešćih napada na Grad u njegovoj povijesti.

Dan je to kada smo uz žrtve ostvarili veliku pobjedu nad nadmoćnijim neprijateljem. Dubrovnik je obranio svoju slobodu. Trideset i dvije godine kasnije s pijetetom se prisjećamo svih onih koji su svoje živote dali za našu slobodu, svih koji su hrabro i sa srcem obranili naš Grad.

Taj blagdan Sv. Nikole, dan kojega danas obilježavamo kao Dan dubrovačkih branitelja, bio je obilježen granatama, detonacijama, dimom i paleži, tugom i nevjericom onih koji su ostali unutar i izvan zidina. Napad je trajao cijeli taj ‘crni petak’, a sve je počelo u rano jutro, usprkos uvjerenju kako je postignuto primirje. Dogodilo se upravo suprotno – srbocrnogorski agresor žestoko je krenuo u razaranje Grada, uz pokušaj osvajanja tvrđave Imperijal na Srđu, koju su obranili hrabri branitelji. Iako brojčano daleko slabiji, branitelji Imperijala, danas dubrovačkog simbola slobode, uspjeli su odbiti sve napade nadmoćnijeg neprijatelja.

Pročitajte još

‘ZAŠTO DOPUŠTAJU DA UNIŠTAVAJU KAMEN’ Gradske ulične igre započele vožnjom karića

Dulist

Napad poskoka u Konavlima! Imamo li dovoljno doza protuotrova?

Andrea Falkoni Račić

Igor Legaz: Zahvaljujući Niku Srabotnaku nemamo granicu pomorskog dobra na Belvedereu

Dulist