Politika

‘DAJMO RUKE’ PREDSTAVIO PLAN ZA GRUŽ Marijo Anđelić: ‘Parking je problem broj 1’

'DAJMO RUKE' PREDSTAVIO PLAN ZA GRUŽ Marijo Anđelić: 'Parking je problem broj 1'

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Marija Anđelića za gradski kotar Gruž predstavila je program s kojim izlaze na predstojeće kotarske izbore, koji se održavaju u nedjelju, 6. studenoga 2022. godine. Na tiskovnoj konferenciji ispod gruških nebodera, na vrhu Ulice Janka Bobetka program su predstavili kandidati Marijo Anđelić, Ljiljana Brkić, Maro Bulić, Ivana Zbačnik, Krešimir Glavinić i Ana Jarak.

– Program se sastoji od šest glavnih cjelina oko kojih smo gradili naš program i za koje smatramo da su najbitnije, kako bi se poboljšala kvaliteta života naših sugrađana u Gružu – kazao je uvodno Krešimir Glavinić, navodeći ključne točke programa, a to su oborinska odvodnja, odlaganje komunalnog otpada, parking i promet, uređenje igrališta i zelenih površina, javna rasvjeta te aktivacija kotarskog djelovanja.

– Parking kao nužna potreba i konstantan problem našeg, ali i drugih kotara je problem broj 1. Pronaći načine i mogućnosti za barem djelomično rješenje, bit će naš zadatak u radu u Vijeću kotara Gruž. Opcije kao javno privatno partnerstvo s investitorima ili unaprjeđenje postojeće infrastrukture, mogućnosti su pred nama. A zadatak kao budućih vijećnika je saslušati prijedloge naših Gružana, proslijediti ih prema gradskim službama i stalno upirati kako bi se prijedlozi realizirali – kazao je nositelj liste Marijo Anđelić. Ističe i problem oborinske odvodnje.

-Nastojat ćemo potaknuti realizaciju već postojećih projekata, koji su već trebali biti riješeni jer za njih već postoje gotovi projekti i planirana sredstva. Poput odvodnje u Kunskoj ulici. Stanari tamošnjih zgrada pri svakoj većoj kiši ne mogu izaći iz svojih zgrada, osim u ribarskim čizmama. Tako je i u brojnim drugim gruškim ulicama i vrijeme je da Grad aktivno počne raditi ZA Gruži ZA Gružane – ističe Anđelić. Navodi i nebrigu oko javne rasvjete u dijelu ulica, nedostatak rukohvata, pristupačnih pločnika i niz drugih problema, koje prethodni saziv Vijeća Gradskog kotara Gruž nije rješavao. Niti su se, kako kaže, ikad pojavili na brojnim inicijativama koje su samostalno pokrenuli građani u raznim dijelovima Gruža. U svemu tome smatra kako Kotar treba biti partner Grada koji će kanalizirati probleme na koje upućuju građani i prati njihovu realizaciju, stalno izvještavajući dokle se stiglo i stalno vršeći pritisak na javne službe.

– Upozoravamo i na nedostatak dovoljnog broja odlagališta za komunalni otpad, kanti za otpad od kućnih ljubimaca i kontejnera za odvajanje otpada, što se također se iskristalizirao kao jedan od velikih problema Gruža i na što upozoravaju naši susjedi. Mišljenja smo da se ti problemi u koordinaciji građana, Kotara Gruž, Čistoće i grada mogu riješiti bez velikih ulaganja – ističe Ljliljana Brkić, navodeći potrebu za redovnim održavanjem i čišćenjem ulica.

– Uvijek se postavi pitanje što uopće iz pozicije kotara možeš napraviti!? Zato na kraju i jest točka – aktivacija kotarskog djelovanja. Što to znači? Realnost je da kotar nema svoj budžet, da odvodnju rješava Vodovod, da otpad odnosi Čistoća i da je Libertas zadužen za javni gradski prijevoz, to je svima jasno. Ali Gradski kotar, tj. vodstvo kotara je službeni glas građana!Do sada su građani bili prepušteni sami sebi, kako bi kroz institucije riješili osnovne egzistencijalne probleme, rukohvat u ulici, pokvarenu javnu rasvjetu, parking, odvoz otpada i slične probleme. Dosadašnje vodstvo gruškog kotara je možda postojalo, ali sigurno nije djelovalo. to ćemo se promijeniti – ističe Krešimir Glavinić, i nastavlja:

– Mi želimo podržavati građane u njihovim legitimnim zahtjevima za boljom sredinom u kojoj žive. Je li ikad sadašnje vodstvo kotara pružilo podršku ijednoj od inicijativa koje su u Gružu zahtijevale neku promjenu, od Sustjepana, preko TUP-a i Tupova naselja do Karingtonke i Solinske ulice? Je li ikad to vodstvo sazvalo zbor građana, koji mogu i moraju sazivati, kako bi čuli probleme svojih sugrađana i kako bi te probleme oni iznijeli institucijama i gradskoj upravi? Ne može gradska uprava znati za svaki problem u svakoj ulici u gradu, ali zato je tu vodstvo kotara koje mora biti partner gradskoj upravi u rješavanju problema, ali i kritičar i borac za prava svojih susjeda kad vidi da se ti problemi ne rješavaju.

KLGB Marija Anđelića – dajmo ruke ZA Gruž, kako navode, zalagati da se poštuje Statut i da konačno kotarevi dobiju svoj budžet, kako bi brže i jednostavnije rješavali ove, pod navodnike male, ali od životne važnosti bitne probleme u svom kotaru. Sazivat će redovno zborove građana gdje će biti pozvani svi građani kotara da iznesu svoje probleme i prijedloge kako ih riješiti.

– Tražit ćemo da se napokon aktivira participativno budžetiranje gdje će građani sami moći glasanjem odlučivati u što će se zadani budžet utrošiti. I ono najbitnije, biti ćemo tu s vama i za vas, nećemo vam reći, za taj problem trebaš nazvati tog i tog, nego, imaš problem, u redu, idemo ga skupa probati riješiti, Kotar je tu s tobom. Za aktivniji kotar, treba nam aktivno vodstvo, ali nam još više trebaju aktivni susjedi i građani, i zato pozivam sve da izađu na izbore 6.11. i da nam Daju ruke da Gruž napravimo boljim mjestom za život – zaključuje Glavinić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist