Grad

CRVENA PIPA HARA, IMA LI SPASA? Zaraza se širi, Grad nema ‘rupu’ za palme!

CRVENA PIPA HARA, IMA LI SPASA? Zaraza se širi, Grad nema 'rupu' za palme!

Zaraza Crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus), invazivnog štetnika koji agresivno napada i uništava palme diljem Dubrovnika, ubrzano se širi pa smo svakim danom svjedoci otužnih prizora sasušenih i uništenih palmi. Zaraza se proširila i na Elafite te na Župu dubrovačku.

– Ako se širenje nastavi ovim tempom, palme bi vrlo brzo mogle nestati iz Dubrovnika – rekao nam je krajem prošle godine Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma u Trstenom, a s obzirom na stanje na terenu i sve veći broj dojava građana o zaraženim palmama, sasvim je izvjesno kako će se njegove riječi i obistiniti. Tijekom prošle godine fitosanitarna inspecija potvrdila je zarazu na 29 palmi u Dubrovniku, na Kalamoti, Lopudu i u Mlinima.
Inače, vrijedi podsjetiti kako se Crvena palmina pipa u Hrvatskoj prvi put pojavila 2011. godine u Zadarskoj županiji odakle započinje njeno širenje. Prije dvije godine žarište je zabilježeno i u Velikom Zatonu, odakle se, budući da kukac može letjeti dva do tri kilometra, proširio na Lozicu, Rijeku dubrovačku, a preko Kantafiga stigao je i do Lapada.

Prema dojavama građana izgleda kako se pojavio i u povijesnoj jezgri. Budući da ni preventivno tretiranje zdravih palmi nije 100-postotna garancija kako se palma neće zaraziti, ne možemo ne zapitati se kako će u skoroj budućnosti izgledati vizura primjerice Posata. Ali i ostalih dijelova grada u kojima se palma udomaćila.

U potrazi za rupom – dvije godine

Građani su ogorčeni, što se može iščitati iz komentara po društvenim mrežama, jer smatraju kako nadležni ne poduzimaju gotovo ništa za zaštitu palmi. No, problem su dijelom i privatne površine na kojima se tretiranje, ali i uklanjanje zaraženih palmi mora obaviti na trošak vlasnika, što ovisno o veličini, visini i pristupačnosti same palme može biti popriličan trošak. Dubrovnik ima još jedan veliki nedostatak – nepostojanje lokacije za zbrinjavanje zaraženih ostataka palmi, koje se sukladno propisima Ministarstva poljoprivrede mora obaviti zakopavanjem u rupu točno određenih dimenzija. I takva se rupa traži već dvije godine! Grad je nadomak rješenja, a kad se nađe ‘rupa’ izradit će se i pravilnik o sufinanciranju uklanjanja zaraženih palmi na privatnim površinama.

Više o pravilniku, troškovima uklanjanja, te o trenutnom stanju na terenu pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist