Aktualno

“Crne točke” od Pelješca do Ljute

"Crne točke" od Pelješca do Ljute

Hrvatskim vozačima na prometnicama diljem države prijeti čak 336 opasnih mjesta. Njih 30 nalazi se na području Dalmacije

uglavnom na Jadranskoj magistrali, a četiri su na području Dubrovačko-neretvanske županije, donosi Slobodna Dalmacija.

Policijski kriteriji opasna mjesta na cestama karakteriziraju na način da se na njima tijekom tri godine dogodi najmanje 12 prometnih nesreća s poginulim ili ozlijeđenim osobama, kao i 15 nesreća bez obzira na posljedice, odnosno tri ili više istovrsnih incidenata s poginulim ili ozlijeđenim osobama.

Među 30 dalmatinskih crnih točaka ima i onih na području Dubrovačko-neretvanske županije, kao primjerice prijevoji na Pelješkoj cesti, potez Rogotinski most – Opuzen, te lokaliteti Rožat u Rijeci dubrovačkoj i Ljuta u Konavlima.

Slobodna dalje ističe kako stručnjaci smatraju da se dobar dio popisanih pogibeljnih mjesta na hrvatskim prometnicama može sanirati kvalitetnim građevinskim rješenjima ili boljim označavanjem, ali upozoravaju i da odgovornost u prvom redu snose vozači.

Već godinama se govori, ali i radi na saniranju crnih točaka na prometnicama, u što su Hrvatske ceste i županijske uprave za ceste uložile najmanje 200 milijuna kuna. Prisjetimo se kako je oznaku opasnog mjesta donedavno nosilo i raskrižje Čibača, koje je sanirano izgradnjom lijevog skretača, tu je i križanje u Srebrenom gdje još slijedi ugradnja semafora, a na ravnici od Dubca do usjeka prema vidikovcu postavljena je horizontalna i vertikalna signalizacija koja vozače upozorava na oprez…
 

Pročitajte još

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist