Kultura

CRKVA MALE BRAĆE Jeste li i vi napravili ‘selfie’ s propovjedaonice?

CRKVA MALE BRAĆE Jeste li i vi napravili 'selfie' s propovjedaonice?

O originalnoj i jedinstvenoj poruci propovjedaonice i o njenim umjetničkim reljefima, kao i o najuspjelijim djelima kamene plastike u Dubrovniku, bilo je govora u crkvi Male Braće povodom Noći crkvenih muzeja.

Objasnilo se i zašto se na propovjedaonici crkve Male braće našla ‘Mandaljena pokornica’ i je li ona zaista bila grešnica. No najveću zainteresiranost posjetitelja zasigurno je stvorilo ‘selfiranje’ s propovjedaonice u crkvi.

Stara iznimno vrijedna propovjedaonica s reljefima iz 14. stoljeća u crkvi Male braće, nešto je najvrijednije od kamenih umjetničkih djela što se u toj crkvi nalazi. Poznato je da je veliki potres 1667. i požar poslije njega uništio prijašnju crkvu. Za vrijeme njene obnove u nju je ugrađena propovjedaonica s reljefima koji su napravljeni nekoliko stoljeća ranije. Riječ je od pet dubokih reljefa izrađenih u bijelom mramoru koji izvana okružuju košaru propovjedaonice.

Gledajući prema propovjedaonici, na centralnom reljefu prikazana je Gospa s krunom na glavi i s Isusom u naručju, sjedi na kraljevskom prijestolju, i stoga joj tu odgovara stari naslov ‘Marija kraljica’ (Maria Regina) ili ‘Kraljica neba’ (Regina caeli). Uz nju su prvaci apostolski, koji uglavnom idu zajedno, desno reljef sv. Petra apostola kojeg odaje simbol ključeva, a na reljefu lijevo prikazan je sv. Pavao. Do njega lijevo je sv. Marija Magdalena koja u rukama drži posudu za miomirisnu pomast. Na desnoj strani propovjedaonice nalazi se reljef sveca s knjigom u lijevoj ruci. U oskudnoj literaturi, o ovom iznimno vrijednom umjetničkom ostvarenju, ovog sveca navodi se kao sv. Nikolu biskupa. Nikola, međutim, ovdje nikako ne spada. Svetac je u desnoj ruci držao atribut koji je odlomljen zajedno s dijelom njegove šake. To je vjerojatno i razlog zašto do danas njegovo ime nije ispravno odgonetnuto.

Provjerite u našoj fotogaleriji tko je napravio selfie!

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist