Hrvatska

Coca-cola: Analize ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji; Capak: Sabotaža je moguća

Coca-cola Hrvatska oglasila se novi priopćenjem u kojem navode kako povučena serija Romerquellea sigurna za konzumaciju.

-Nakon analize Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml, serije roka trajnosti 31. ožujka 2024. Državni inspektorat Republike Hrvatske je potvrdio da je serija sigurna za konzumaciju. Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda. U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja. Nastavljamo pružati punu podršku nadležnim institucijama u poduzimanju koraka za zaštitu javnog zdravlja. Svim pogođenim sugrađanima želimo brz i potpun oporavak – objavila je Coca-Cola.

S druge strane, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavljuje kako je moguće da je riječ o sabotaži.

-Jučer sam raspolagao s brojkom od 14 osoba koje su se nakon konzumacije gaziranih pića javile liječnicima, danas je ta brojka 30 ili više od 30. Srećom, gotovo svi ti slučajevi su blage naravi. Poduzimaju se široke mjere i akcije, DORH i policija poduzimaju mjere vezane uz prijavu tih slučajeva. Isto tako, sve slučajeve prati i Državni inspektorat, uzima uzorke i dostavlja ih u HZJZ. Do jučer navečer završili smo analize rječkih uzoraka koji su došli u dva navrata i završili smo uzorke iz Zagreba vezane za one prve slučajeve na Rebru. Ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve ozljede – rekao je Capak za N1.

Ključni odgovor, dodao je, ćemo dobiti nakon što Centar za kriminalistička vještačenja Vučetić izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mjesta i koji su popijeni od osobe.

Rekao je da HZJZ reagira na sve informacije koje do njih dođu.

-Čim smo doznali za drugi slučaj na Rebru počeli smo istraživati kontaktirali smo sustav ravnog uzbunjivanja za hranu, oni nisu imali sličan primjer, a kontaktirali smo i kolege u Austriji, oni su rekli da nisu imali nikakav takav slučaj – dodao je te istaknuo kako je tu jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile.

Ja se nadam da čim ćemo imati rezultate policijskih očevida i rezultate Centra za kriminalistička istraživanja, da ćemo imati odgovor – rekao je, a na pitanje je li moguća sabotaža, Capak je rekao: ‘Sabotaža je također moguća. U povijesti smo imali slučajeva incidentnih trovanja. Za ovaj slučaj ne mogu još ništa konkretno reći jer nemamo rezultate’.

Pročitajte još

Više od 2 tisuće oboljelih od hripavca, najviše u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dulist

NEZNATNO JEFTINIJE Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Banožić izašao iz bolnice, liječenje nastavlja kod kuće

Dulist