DuList PROMO

COASTING PLUS Održana finalna konferencija projekta u Dubrovniku

COASTING PLUS Održana finalna konferencija projekta u Dubrovniku

U organizaciji Regionalne agen­cije DUNEA održana je finalna kon­ferencija projekta COASTING PLUS u Dubrovniku, a koja je okupila projek­tne partnere iz Španjolske, Grčke, Ita­lije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te predstavnike javnih tijela i zaintere­sirane dionike. Konferencija projekta COASTING PLUS, koji je usmjeren na prijenos metodologije za integralno upravljanje obalnim područjem za održivi turizam na pet novih ciljnih područja, započela je pozdravnim govorom župana Dubrovačko-nere­tvanske županije, Nikole Dobrosla­vića, koji je istaknuo kako turizam u budućnosti moramo učiniti održivim i kvalitetnim.
-Svi idemo u istom smjeru sigurnog i održivog turizma – naglasio je župan.

Predstavnica vodećeg partnera Federacije općina i provincija Andalu­zije Teresa Muela Tudela naglasila je kako će se ova federacija integrirati sve smjernice i zaključke COASTING PLUS-a u buduće strategije koje bi vodile održivosti obalnog turizma. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Donko Jović naglasio je kako im je bilo iznimno važno sudjelovati u ovom projektu, posebno oko zaštite njihovog obalnog
područja.

— U sklopu ovog projekta došli smo do faze u kojoj želimo razviti metodo­logiju putem koje ćemo definirati sve što je potrebno području Neuma kada je u pitanju obalno područje – ista­knuo je Jović.

Uslijedilo je predstavljanje isku­stva u primjeni metodologije projekta i pilot područja projektnih partnera iz Italije, Španjolske, Grčke te Bosne i Hercegovine. Za prijenos projektne metedologije na nova područja bila je zadužena Regionalna agencija DUNEA.

— Budući da se svi suočavamo sa sličnim situacijama od erozija, erup­cija, masovnog turizma i zagađenja, stvorili smo protokol kako se pona­šati u cjelogodišnjem razvoju održivog turizma da ne narušimo našu kulturnu i prirodnu baštinu koju u našoj župa­niji trebamo posebno njegovati – rekla je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.

Tijekom konferencije predstavljeni su i projekti koji mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse u području obal­nog upravljanja, održivog turizma i upravljanja otpadom, od čega su dva projekti koje provodi Regionalna agencija DUNEA, projekti MARLESS ISEACLEAR.

Naposljetku su predstavljeni ciljevi Memoranduma o razumijevanju u obalnom upravljanju kojeg su predstavnici partnerskih organizacija pot­pisali u svrhu prihvaćanja i zagova­ranja projektne metodologije, a sve s ciljem zalaganja projektnih partnera za buduću suradnju, širenje pobolj­šane metodologije i provedbu aktiv­nosti usmjerenih oporavku obalnih područja na području Mediterana.

Projekt COASTING PLUS vrijedan je 2.345.317,75 HRK, a ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean u trajanju od 1. lipnja 2021. do 30. lipnja 2022.

COASTING PLUS Održana finalna konferencija projekta u Dubrovniku

Pročitajte još

Poznati solarni brend MS2 Energo otvara ured, dostupne su i subvencije

Dulist

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist