Županija

COASTGAP ‘Obalu Mediterana treba integralno zaštititi’

COASTGAP Bolonjska povelja

Danas je održan prvi sastanak u sklopu kapitalizacije Bolonjske povelje, kroz projekt COASTGAP, a u kojem županijska razvojna agencija DUNEA sudjeluje kao partner.

U uvodnom dijelu sastanka prisutne je pozdravila direktorica DUNEA-e Melanija Milić, prezentaciju o projektu COASTGAP i Bolonjskoj povelji imala je Iva Pozniak iz DUNEA-e, dok je Marina Oreb, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, govorila o Zaštiti i upravljanju krajobrazima na području županije.

Svi sudionici su se tijekom rasprave, koja je uslijedila nakon prezentacija, složili kako je potrebno zajedno djelovati te izrazili spremnost na suradnju. Nužno je, zaključak je sastanka, djelovati integralno kada je riječ o zaštiti obale Mediterana skupa sa svim zemljama u okruženju, a preduvjet za suradnju s drugima je suradnja na lokalnoj razini svih relevantnih institucija.

Učinkovite inicijative nije moguće provesti individualno, tako je i cilj ovog sastanka bio povezivanje institucija koje djeluju na polju zaštite i valorizacije mora i priobalja u našoj županiji, formiranje radne grupe za Integralno upravljanje priobaljem, uz sugestije i prijedloge kako se što učinkovitije nositi s problemima i klimatskim promjenama koje se događaju na našoj obali te kako bi se postigli konkretni učinci.

Projekt COASTGAP rezultat je suradnje na prethodno provedenom projektu COASTANCE, u okviru kojeg su izrađene Smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem DNŽ. DUNEA ovaj projekt provodi zajedno s još 14 partnera, nositelj je Regija Lazio (Italija), a danas je upriličen prvi sastanak u sklopu kapitalizacije Bolonjske povelje.

Bolonjska povelja (Bologna Charter) je skraćeni naziv za Povelju europskih regija za promicanje zajedničkog okvira za strateške radnje s ciljem zaštite i održivog razvoja sredozemnih obalnih područja. Dubrovačko-neretvanska županija je jedna od 17 regija potpisnica. Obale diljem svijeta suočavaju se s mnoštvom rizika, utjecaja na okoliš, uzrokovanih urbanizacijom priobalja i brzim rastom stanovništva.

Sredozemno priobalje je od strane Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, identificirano kao “hot spot” područje, žarište ranjivosti od poplava i erozije obale, što pojačava potrebu za razvojem alata koji mogu olakšati prilagodbu. COASTGAP je projekt kapitalizacije koji se nosi s temom obalnog rizika u mediteranskom bazenu, s ciljem da se održe stvorena partnerstva za veće, buduće projekte.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist