Grad

ČITATELJI NAS PITAJU Gladni i bolesni: što se događa s gradskim golubovima?

Naizgled nebitna, ali ipak važna tema na koju su nam pažnju skrenuli naši čitatelji – a i sami smo, ruku na srce, primjetili, jer ne možeš ne primjetiti – su gradski golubovi. Otkad žive u Gradu, a žive stoljećima, voljeli ih vi ili ne, dio su dubrovačke svakodnevice. Za neke ‘leteće pantagane’, za neke ‘najljepši ukras Grada’ već dulje vremena izgledaju kao – ovo prvo. Čitatelji koji su nam se javili kažu kako su upite slali i prema gradskoj upravi i odgovore nisu dobili. Mi smo pak pitanja o stanju gradskih golubova uputili Sanitatu… Zanimalo nas je njihovo opće i zdravstveno stanje, koje je naočigled – loše.

Je li u pitanju loša prehrana, kako su nam istaknuli čitatelji, i štednja hrane, što također navode kao razlog njihovog lošeg izgleda? Pitali smo i Sanitat i gradsku upravu koliko je u Proračunu Grada Dubrovnika izdvojeno sredstava za prehranu gradskih golubova na godišnjoj /mjesečnoj razini u 2022. godini te ih zamolili usporedbu izdvojenih sredstava za prethodne godine. Zanimalo nas je i koliko kilograma se izdvaja za prehranu gradskih golubova na dnevnoj razini te o kojem se tipu prehrane radi, odnosno je li bazirana na kukuruzu. Naime, čitatelji nam napominju kako je njihovo opće loše stanje uzrokovano dijelom zbog jednolične i nekvalitetne prehrane.

Golubovi i labudovi
Društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o., saznajemo iz službenog odgovora, osigurava 10 kilograma dnevno kukuruza za golubove i to kukuruz (zrnje) – krmivo A 25 proizvođača Tvornice stočne hrane d.d iz Čakovca.
Inače, reći će nam iz Sanitata, golubovi se hrane svaki dan s 10 kilograma posebne hrane za tu svrhu, a labudovi s pet kilograma.

– Prema Ugovoru s Gradom Dubrovnikom za 2022. godinu za skrb o gradskim golubovima i labudovima izdvojeno je 38.000,00 HRK (PDV uključen), a isti iznos je izdvajan i prethodnih godina – naglasili su nam iz Sanitata. Zanimljivo je dodati kako su jednom dubrovačkom tjedniku naglasili kako je godišnji proračun za golubove i labudove, koji su također na njihovoj skrbi, 30.400,00 kuna plus PDV na godišnjoj razini! Razlika je značajna.

Zanimalo nas je i na koji način se provjerava zdravstveno stanje golubova te možemo li govoriti o smanjenju ili povećanju populacije gradskih golubova.

Liječenje i hranidba
– Skrb o gradskim golubovima i labudovima obuhvaća liječenje bolesnih golubova i labudova te hranidbu golubova i labudova – dodaju iz Sanitata u šturom odgovoru.

– Ostala skrb o golubovima i labudovima obavlja se po potrebi, u nastojanju da oni budu zdravi, a uginuli se odmah uklanjaju – odgovorili su nam pak na pitanje izoliraju li se bolesne jedinke i zaključuju kako društvo Sanitat nije imalo zaprimljenih dojava o ozlijeđenim/bolesnim gradskim golubovima.
Na pitanje postoji li plan održavanja populacije ili projekcije zaštite gradskih golubova, odgovor nismo dobili.

Pročitajte još

Donacijom Sebastiana Ćwika, vlasnika ‘Titove vile’, oprema se gruški dom umirovljenika

Dulist

BOLJE NEGO 2019. Otvaranje Dubrovačkog zimskog festivala privuklo preko 2.500 gostiju

Dulist

ODLUKA PRED VIJEĆNICIMA Grad za 10 posto povećava cijenu zakupa javnih površina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija