Kultura

PRVA PREMIJERA IGARA NA LOKRUMU Tišljarić: Kad sam čitao roman, stalno su mi dolazile suze na oči’

74DLJI Konferencija za medije Vidi kako Lokrum pere zube 14

Prva dramska premijera 74. Dubrovačkih ljetnih igara je predstava ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ koja će se odigrati u srijedu, 12. srpnja na Lokrumu. Tim povodom održana je konferencija za medije na taraci restorana Arsenal ovog četvrtka.

Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, prema istoimenom romanu prvijencu Ivane Lovrić Jović. Autorica u romanu na jedan intimistički način, kako kroz vlastitu sudbinu, tako i sudbinu njezine obitelji, ‘plete’ priču o Dubrovniku. Inače, nakon predstave ‘Zlatno libro’ u 2020. godini, radi se o još jednoj suradnji i koprodukciji s dubrovačkim teatrom. Također, Dubrovačke ljetne igre na ovaj način nastavljaju s propitkivanjem suvremenih tekstova posvećenih Dubrovniku ili onih koje su napisali Dubrovčani, rekao je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić koji je i moderirao razgovor.

Redatalj Paolo Tišljarić je rekao kako je sretan što predstavljaju predstavu koja je za Kazalište Marina Držića jedna prekretnica suvremenog repertoara.

-Prošlo sam ljeto sam čitao roman i stalno su mi dolazile suze na oči. Dok radimo na ovoj predstavi, na svakoj probi svi pomalo suzimo, što zbog ljepote prostora u kojem radimo, što zbog Ivaninih rečenica koje emotivno utječu na nas i otvaraju lijepa sjećanja, ali i ona koja želimo sakriti. Predstava govori o svemu onome što nas boli u našim obiteljima i o čemu ne želimo govoriti – rekao je među ostalim Tišljarić te uputio zahvalu umjetničkom kolektivu koji su radili na predstavi.

Tišljarić je istaknuo kako će nakon izvođenja na Lokrumu, predstava malo ‘odspavati’.

-Planiramo je, u crnim zimskim mjesecima, kad nam bude potrebno još malo tog lokrumskog zraka, i obnoviti. Kad smo je radili, promišljali smo da može jednako funckionirati u ambijentu i kazalištu. Jedan od potencijala ove predstave je da će moći i gostovati. Nastojat ćemo našu, lijepu energiju koju smo stvorili u ovom projektu, pokazati u više hrvatskih gradova, i na nekom inozemnom festivalu – kazao je Tišljarić.

Na konferenciji za medije sudjelovale su i glumice Marija Šegvić, Sandra Lončarić, Anja Đurinović i Mirej Stanić.

U romanu Vidi kako Lokrum pere zube, autorica Ivana Lovrić Jović progovara o vlastitom odrastanju, posebice o djetinjstvu s ocem i bez njega. Vrijeme zbivanja razmješteno je i uz faktografski, djelo ima i povremeni fikcionalni karakter. Roman je objavljen 2021. i po prvi put će se uprizoriti upravo na 74. Igrama. Uz redatelja Paola Tišljarića, autorski tim čine: dramaturginja Marijana Fumić, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Mikulić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, autor glazbe i oblikovatelj zvuka Žarko Dragojević, oblikovatelj video projekcija Miran Brautović, asistentica scenografkinje Nikolina Kuzmić, asistentica kostimografije Petra Andrić, suradnik za glazbu i obrade gitarskih songova Bojan Beribaka i inspicijentica Anita Bubalo. Glumica Marija Šegvić utjelovit će ulogu Antice, Sandra Lončarić glumi njezinu majku Lunette, Mirej Stanić u predstavi je Antičina baka Anne, dok Anja Đurinović glumi kćer Nušu, a Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić te Bojan Beribaka članovi su kora.

Foto Aljoša Rebolj

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist