Zanimljivosti

“Čitamo mi, u obitelji svi”

Projekt “Čitamo mi, u obitelji svi” pokrenula je, s ciljem promicanja čitanja među djecom, udruga Hrvatska mreža školskih knjižničara

a u njemu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sudjeluje sa četiri treća razreda Osnovna škola Mokošica, sa jednim razredom Osnovna škola Cavtat, te jednim razredom područna škola Čilipi.

U Osnovnoj školi Mokošica vodi ga knjižničarka Irja Jerković, inače voditeljica stručnog vijeća za školske knjižničare osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije, a u Osnovnoj školi Cavtat Ivana Miletić.

 
USPJEŠAN I U EUROPSKIM ZEMLJAMA
 
– U ovaj projekt uključilo se 165 knjižničara, 400 učitelja, 10.000 učenika, te 40.000 članova njihovih obitelji. A uspješno je proveden u nekoliko europskih zemalja I dao je izvrsne rezultate – ističe Irja Jerković. Riječ je o godišnjem projektu, čiji je tehnički dio izrađen u prvom polugodištu ove školske godine, dok se je praktični dio počeo raditi početkom drugog polugodišta.

– Projekt je trebao biti financiran od Ministarstva obrazovanja, no na kraju za njega nismo dobili sredstva, pa smo se u potpunosti snašli sami. Osim ruksaka i 4 knjige koje sam dobili od Mreže, kompletno sve ostalo smo sami financirali – dodaje Jerković te naglašava kako se projekt odvija na način da ruksak sa osam knjiga svaki tjedan ode u obitelj drugog učenika, kako bi roditelji čitali zajedno sa djecom.

ZA SVAKOGA PO NEŠTO

– Riječ je o potpuno novim knjigama, za svakoga u obitelji po nešto. U svakom ruksaku je 8 knjiga iz raznih skupina, beletristika za roditelje, knjiga o odgoju djece, popularno – znanstvena literatura, knjige za slobodno čitanje, enciklopedije, popularna knjiga iz hrvatske povijesti, te slikovnica za dijete u obitelji- dodaje Jerković i naglašava kako su dojmovi djece i učiteljica pozitivni, dok su roditelji podijeljeni.
 
– Nekima je to dodatni zadatak i obaveza, iako sam naglasila da se ne moraju uključiti u taj projekt jer netko jednostavno ne voli čitati knjige. Ali ono osnovno se mora znati da bi poslije svladali ostale vrste pismenosti i nastavili normalno sa svojim obrazovanjem. Činjenica jest da u se ovom uzrastu smanjuje interes djece za čitanje, slobodno čitanje i općenito za knjigu, dok se u isto vrijeme  članovi obitelji međusobno druže gledajući televiziju. A mala djeca do kasno ostaju budna pred računalom – naglašava i dodaje kako im je želja da se roditelji uključe u ovaj projekt kako bi potaknuli čitanje kod svoje djece.
 
ČITAJTE NAGLAS
 
– Mi im nudimo konkretan projekt i model kako to mogu napraviti. Svaki dan dok je ruksak u obitelji, trebaju 15 do 30 minuta družiti se sa djecom čitajući jedni s drugima. Mi ne očekujemo da će u tih par dana stići pročitati sve knjige, pogotovo kad znamo da su roditelji prezaposleni i puni briga, ali nakon što projekt završi, ako se zainteresiraju za neke knjige, moći će ih posuditi u našoj knjižnici – ističe Jerković te naglašava kako je cilj postići više druženja u obitelji, a djecu odmaknuti od televizije i računala, i vratiti ih čitanju knjiga.

– Djeci jednostavno treba pričati priče i čitati na glas. Djeca koja su odrasla u obitelji u kojima se čitaju knjige su maštovitija, kreativnija i imaju bogatiji rječnik. Ta djeca sama zavole knjigu kad odrastu. Takve obitelji odgajaju budućeg čitatelja. Stoga su u ovom projektu bitni roditelji, jer djeca najviše uče u roditeljskom domu – naglašava Irja Jerković. Također ističe kako je važno da djeca svladaju tehniku čitanja do 4 razreda, jer kasnije nastaju veliki problemi.

– Dosta je djece, pokazala su novija istraživanja, koja ne uspiju svladati tehniku čitanja do 4 razreda. Poslije je to puno teže, a znanstveno je dokazano da je to  teže nakon 10. godine života. Kasnije nastaju problemi u učenju i svladavanju novog gradiva – dodaje Irja Jerković i ponavlja kako roditelji, iako ne vole čitati, moraju nastojati da njihova djeca zavole čitati.

Nakon završetka projekta, napravit će se njegova znanstvena evaluacija u sklopu koje će se izabrati najbolji dojmovi obitelji i tiskati publikacija.
– Ovaj projekt radi se u susret našem glavnom stručnom skupu za školske knjižničare koji će se po prvi put održati u Dubrovniku krajem ožujka, i na njemu ćemo predstaviti projekt “Čitamo mi, u obitelji svi”, kao i projekt “Tulum slova” koji se provodi u Osnovnoj školi Marina Getaldića kojeg vodi knjižničarka Katica Lujo.
 

ŠTO SE JOŠ RADI
Slikovnice za slijepu djecu
 
Jedan od projekata na koji su u Osnovnoj školi Mokošica jako ponosni, a koji je nedavno završen,  i u kojem je sudjelovala Osnovna škola Cavtat, bio je projekt izrade taktilne slikovnice za slijepu djecu u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci
– To je bio humanitarni, iznimno zahtjevan projekt. Trajao je cijelu godinu, a nije ga bilo nimalo lako raditi. Kod djece je razvio kreativnost i suosjećanje, zajedništvo i solidarnost, a u njemu su sudjelovala i mala i velika djeca, učiteljice i roditelji, a rezultat je bio da smo u Rijeku poslali šesnaest ručno izrađenih taktilnih slikovnica Imao je višestruke koristi, kako za djecu i roditelje, tako I za slijepu djecu iz Rijeke – naglašava Jerković i dodaje kako jedna tiskana taktilna slikovnica košta oko 400 kuna. Od brojnih projekata vezanih za baštinu, posebno izdvaja i projekt “Znameniti Dubrovčani” u kojem su sudjelovali učenici knjižničarske i povijesne grupe, a njegovi rezultati su prezentirani na svim stručnim skupovima. Važan je zbog toga jer su se preko njega, učenici upoznali sa poviješću dubrovačkog kraja.
– U Narodnoj knjižnici Grad imat ćemo u svibnju izložbu likovnih radova naših učenika. Na izložbi pod imenom “Baština i baštinici” bit će izloženi likovni radovi vezani za naš Grad, a prezentirat će se svi projekti koje smo dosada radili na temu baštine – naglašava Irja Jerković.
-Ovakvi projekti potiču timski rad među djecom, razvijaju kreativnost. Važni su za djecu jer uče kroz zabavu. Također, više nauče o našoj baštini, a nažalost danas smo svjedoci da sve više djece ne zna puno o našem Gradu, niti o našim znamenitim ljudima- zaključuje Jerković.
 

Pročitajte još

SAMO PRISTIŽU! Devedest metara duga jahta ‘Lauren L’ u blizini povijesne jezgre

Dulist

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Dulist

Mladi dubrovački robotičari osvojili 3. mjesto na RoboCup Junior Zagreb 2021

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija