AktualnoUrednički izbor

ČINI LI VAM SE DA SU SVI BOLESNI? Gradom ‘haraju’ sincicijski virus, gripa, streptokok, korona pala u drugi plan!

ČINI LI VAM SE DA SU SVI BOLESNI? Gradom 'haraju' sincicijski virus, gripa, streptokok, korona pala u drugi plan!

U tijeku je sezona respiratornih bolesti i viroza. Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, naročito pedijatrijski, bili su pretrpani pacijentima. Raste broj oboljelih od gripe, a da koronavirus nije nestao, svjedoče svakodnevne brojke.

O trenutnoj situaciji u Dubrovniku, podijelio je s nama u kratkom razgovoru dr. med. spec. epidemiologije Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

– Bilježimo bolesti COVID-19, gripe, respiratornog sincicijskog virusa (RSV-a) i streptokoka. U gradu ima dosta zimskih respiratornih bolesti, što je i za očekivati, s obzirom da smo dvije godine bili pod određenim mjerama koje su drastično smanjile širenje tih bolesti. Ukidanjem mjera došlo je naravno do širenja spomenutih bolesti. Počela je sezona gripe pa zadnja dva tjedna bilježimo po 30 prijavljenih, broj je znatno veći nego prošlih godina. Druge bolesti osim gripe su također u porastu u odnosu na prethodne dvije godine – istaknuo je Lakić.

– Savjetujem da svakako treba, koliko je moguće, pogotovo ljudi koji su bolesniji i starije osobe, kompromitirani kronični bolesnici, izbjegavati velika okupljanja ili bar nositi maske. Također, ono što još možemo napraviti jest cijepiti se protiv COVIDA-19. Bilo bi dobro da navedene skupine prime booster dozu i cijepe se protiv gripe. Još uvijek imamo cjepiva za gripu, samo se treba javiti obiteljskome liječniku. Za COVID-19 pacijenti mogu doći srijedom od 8 i 30 do 10 i 30 sati u Studentski dom Dubrovnik cijepiti se – savjetovao je liječnik Mato Lakić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist