Aktualno

Cijene nekretnina u svijetu počinju padati, u Hrvatskoj kvadrat stana i dalje luksuz

Cijene nekretnina u svijetu počinju padati, u Hrvatskoj kvadrat stana i dalje luksuz

Nakon velikog rasta u prvoj polovici godine cijene nekretnina su počele padati diljem EU i SAD-a. U Kini već duže cijene padaju, kao i u Brazilu. Trend je očit, negdje su cijene već počele padati, a negdje se najavljuje veliki pad u 2023. U Hrvatskoj je pak potražnja i dalje veća od ponude.

-Hrvatska je u specifičnoj situaciji pa je zato i teže predvidjeti događanja na tržištu. Recesija na svjetskoj razini je više-manje neminovna i pitanje je dana kada će biti objavljena, ali u Hrvatskoj se iz više razloga ne očekuje drastičan pad cijena”, rekao je suvlasnik agencije za nekretnine, Sanjin Rastovac za Index.

-Potražnja je i dalje višestruko veća od ponude. Velika količina novca se nakupila na računima, a i van njih te se do kraja godine može očekivati nastavak ili čak pojačavanje potražnje. Napomenuo bih da ne očekujem bitnu promjenu u cijenama novogradnje i kvalitetnijih nekretnina na moru, dapače, nekima će ići cijena još gore, zaključuje Rastovac.

Nekoliko je razloga za pad cijena nekretnina, koji je negdje već počeo, a negdje tek na početku. Prvi razlog je jednostavno taj što dolazi kriza i samim time pada potražnja za nekretninama. Drugi razlog je inflacija, kroz smanjivanje realnih plaća, ali primarno zbog rasta kamata na kredite. Treba imati na umu da jako velik dio građana u Hrvatskoj živi u premalim nekretninama i da se mladi kasno osamostaljuju. Unatoč padu stanovništva i odlasku mladih obitelji, ti efekti osiguravaju da u Hrvatskoj neće biti velikog pada potražnje za nekretninama, što će održavati visoke cijene. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist