Kultura

Četiri nova festivala u kulturnom kalendaru

Četiri nova festivala u kulturnom kalendaru

Živeći u Gradu koji se sam po sebi, bogat nemjerljivim nasljeđem, nameće kao svojevrstan kulturni inkubator, ne možemo odoljeti izazovima i ne uključiti se na razne načine u ostvarenje različitih projekata u kulturi.

Kulturi kao ljudskoj aktivnosti koja se savršeno uklapa i nadograđuje na naslijeđenu baštinu – započela je razgovor Tilda Bogdanović, vlasnica agencije Dubrovnik PartneR, koja od proljeća do sredine listopada, odnosno u pred i podsezoni planira u Gradu producirati čak četiri festivala. Riječ je o Festivalu klapa „Akapela“, Dramskom festivalu „Dubrovnik Shakespeare Festival“, glazbeno – scenskom festivalu „Ana u Gradu“ i „Međunarodnom festivalu rane glazbe“
 
ŠIRENJE PALETE PONUDE
 
Koji je cilj ovih projekata i festivala i kome su namijenjeni?
Od samog osnivanja agencije Dubrovnik PartneR pred 10 godina, veliki dio naših aktivnosti vezan je uz kulturu i kulturne projekte. To nas uistinu raduje jer time sudjelujemo u oplemenjivanju kulturne scene Grada. Kao i ostale brojne kulturne aktivnosti u Gradu, projekti u kulturi u kojima mi sudjelujemo namijenjeni su lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Dubrovnika. Univerzalni jezik glazbe razumljiv je svima koji glazbu vole i osjećaju, a Shakespeare festival osmišljen je dvojezično (hrvatsko-engleski), sve predstave biti će izvedene u originalu s titlovanim prijevodom.
Vodili smo računa o tome da se svi festivali ne preklapaju s tradicionalnim kulturnim događanjima u srcu sezone. Na taj način i mi sudjelujemo u naporima širenja palete kvalitetne kulturne ponude ako govorimo o kulturnom turizmu.
 

Vodili smo računa o tome da se svi festivali ne preklapaju s tradicionalnim kulturnim događanjima u srcu sezone. Na taj način i mi sudjelujemo u naporima širenja palete kvalitetne kulturne ponude ako govorimo o kulturnom turizmu

 Što Gradu donose ovi festivali?
Repertoar festivala koje predstavljamo izrazito je raznolik. Vikend-festival kojeg je pokrenula poznata hrvatska čelistica Ana Rucner prošle jeseni pod nazivom „Ana u Gradu“ poklonivši ga Dubrovniku i Dubrovčanima zadobio je velike simpatije javnosti. U svom drugom, ovogodišnjem izdanju, „Ana u Gradu“ predstavit će tijekom četiri dana atraktivne glazbeno-scenske izvedbe od klasike i cross overa do poezije, plesa i rock klasike uz sudjelovanje poznatih domaćih i stranih umjetnika – Aninih gostiju i prijatelja. Festival će započeti s koncertom pod nazivom „Pozdrav ljetu“ u svitanje 21. lipnja na Srđu, s repertoarom meditativnih dijela klasične glazbe prateći izlazak sunca…
U jesenskom ozračju prve polovice listopada Međunarodni festival rane glazbe predstavit će tematski „Dubrovnik kao simbol“ ugošćujući poznate opere i junačke epove. Festival rane glazbe kojeg potpisuje osnivačica Maja Žarković već gotovo cijelo desetljeće dovodi birane produhovljene bisere srednjeg vijeka, kao i glazbu pretklasike i klasike, podsjećajući nas na neke davne svjetove, povezujući govor, pjesmu i instrumentalne izvedbe na tradicionalnim instrumentima s povijesnim kostimima umjetnika i autentičnim prostorima dubrovačkih palača.
 
AKLAPELA – A CAPELLA NA KLAPSKI
 
Nekima je ovo tek prva godina održavanja. Što mislite hoće li zaživjeti u našem Gradu?
Dva festivala pokreću se ove godine i iskreno vjerujem da će postati još dva kvalitetna kulturna događaja zbog kojih će se narednih godina planirati dolazak u Dubrovnik.
Dubrovnik je vjerojatno jedini primorski grad koji nema svoj klapski festival. Godinama već kujemo planove i konačno pokrećemo smotru trenutno ponajboljih hrvatskih klapa po odabiru umjetničkog voditelja smotre, muzikologa Mo. Joška Čalete. AKLAPELA je A capella na klapski, AKLAPELA je svečanost klapske pjesme, AKLAPELA je smotra vrhunskih muških i ženskih klapa, AKLAPELA je njegovanje autohtonog vokalnog izričaja s ciljem da klapsko pjevanje kao jedan od najvrjednijih i najzanimljivijih glazbenih izričaja u Hrvata sačuva svoju autentičnost pred najezdom nesmiljene estradizacije. U prilog pokretanja ovog festivala ide kandidatura klapske pjesme pod zaštitu UNESCO-a kao nematerijalne svjetske baštine. AKLAPELA će se održati za Mali Uskrs, poslije korizme, kada su klape odmorne i željne pjesme, u vrijeme ponovih buđenja i ponudit će dva koncerta svjetovne klapske pjesme te jedan sakralne glazbe. Posebno sam nervozna zbog AKLAPELE budući se ostvaruje nakon dugih priprema te predstavlja uistinu naš projekt, projekt ekipe iz Dubrovnik PartneR-a.
 
SHAKESPEAR U ĐIRU GRADOM
 
No, planiran je još jedan debitant?
Tako je, riječ je o festivalu dramske umjetnosti „Dubrovnik Shakespeare Festival“ ili DSF kojem je osnivač i umjetnički ravnatelj književnik i glumac gospodin Michael Lederer, Amerikanac hrvatskih korijena, zaljubljenik u teatar i Shakespeareovo stvaralaštvo te posebno Dubrovnik. DSF je osmišljen kao dvojezično kazalište koje podjednako odgovara stanovnicima i posjetiteljima Dubrovnika. Festival koji će spajati šarm starog svijeta sa brujanjem novog, koji će kroz kazalište još intenzivnije zbližavati Dubrovnik i svijet. Prva godina DSF-a nam donosi uzbudljive izvedbe priznatih domaćih i stranih umjetnika, kao i obrazovni program za učenike pod nazivom „Shakespeare za početnike“ koji će se održati u Lazaretima. Program Festivala sadrži 4 dramske izvedbe u KMD te jednu rock operu kao završni koncert prvog DSF-a u tvrđavi Revelin.
 
VELIKO SRCE MALOM SRCU
 
Jedan od događaja ima i humanitarni karakter. Riječ je o obljetnici  „40 godina Buca i Srđana“?
Osim festivala s velikom radošću najavljujemo jednu izuzetno vrijednu obljetnicu, ove godine obilježavamo četiri desetljeća od početka nastupanja poznatog dubrovačkog dua, Buca Pende i Srđana Gjivoja.
Buco i Srđan zasigurno bude najdublje emocije brojnih generacija koje uz njihove pjesme vežu svoje prve ljubavi i najljepše mladenačke uspomene. Uz pjesme ove dvojice posljednjih trubadura, dvojice mladića koji i nakon 40 godina zvuče tako skladno i osjećajno te čije pjesme još i danas žive u brojnim interpretacijama. . .
Buco i Srđan obilježit će 40 godina svoga prijateljstva s dva koncerta, dubrovačkim uz gostovanje renomiranih umjetnika i prijatelja za koji se veže njihovo stvaralaštvo. Cjelokupan prihod od ova dva koncerta namijenjen je pomoći udruzi „Veliko srce malom srcu“.
 

RASPORED FESTIVALA
Od Aklapele do rane glazbe

 
13.-15.04.  festival klapa „Aklapela“ – Dva koncerta svjetovne klapske pjesme održat će se 13. i 14. travnja u Kazalištu Marina Držića dok će se nedjeljni koncert sakralne glazbe održati u jednoj od dubrovačkih crkava 15. travnja.
30.04. – 06.05.  dramski festival „Dubrovnik Shakespeare Festival“
21.-24.06.      glazbeno-scenski festival „Ana u Gradu“
05.-08.10. „Međunarodni festival rane glazbe“
Buco i Srđan obilježit će 40 godina svoga prijateljstva s dva koncerta, dubrovačkim 31. kolovoza na Revelinu i zagrebačkim 27. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist