Županija

ČESTITKE! Ovo su dobitnici ‘Zlatne naranče’

ČESTITKE! Ovo su dobitnici 'Zlatne naranče'

Već petu godinu dodjeljuje se ‘Zlatna naranča’, nagrada za postignuća u ruralnom turizmu na području Dubrovačko-neretvanske županije. Od ukupno 35 prijavljenih kandidata za ovo vrijedno priznanje, odabrani su najbolji te su dodijeljene tri nagrade i dva posebna priznanja. Nagrade su dobili ‘Konoba Mate’ iz Pupnata, ‘Bonaca Klek’ obitelji Deak i OPG Savonara iz Orašca, dok su priznanja dodijeljena ‘Seoskom domaćinstvu Miletić’ iz Vela Luke i Vinariji Križ iz Prizdrine.

-Ovo je dokaz da ruralni turizam ide krupnim koracima naprijed u našoj županiji. Važna je ruralna ponuda u ukupnoj turističkoj ponudi. Na ovaj se način pokazuje kako se može postići nova kvaliteta. To naši turisti i trebaju. Nastavimo tako i dalje. Nadamo se da će ove godine turistička sezona biti puno bolja. Želimo biti optimistični. Poboljšanju sezone doprinijet će ponuda na ruralnom području – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

‘Konoba Mate’ koja je osvojila prvo mjesto otvorena je 2000. godine i danas o njoj brine već druga generacija obitelji Farac, koja gastronomski bogatu tradiciju i običaje interpretiraju kroz ponudu lokalnih, tradicionalnih jela i slastica, no na drugačiji i inovativan način, uzimajući tehnologije pripreme iz moderne gastronomije, ali zadržavajući naslijeđe koje s pažnjom njeguju. Obitelj Farac kroz svoju konobu nudi hranu pripravljenu od svježih, lokalno uzgojenih namirnica i tako gostima iz Hrvatske, Europe i svijeta nastoji predstaviti otok i otočki život kroz izvorne, autentične i autohtone proizvode.

Drugo mjesto pripalo je šesteročlanoj obitelji Deak i njihovoj ‘Bonaci Klek’. Cijeli posao se obavlja obiteljski, a u sklopu ponude turističkog smještaja obitelj Deak ima 31 bungalov/apartman u turističkom naselju Klek idealno za obiteljski tip turizma te luksuznu Vilu Stolovi čiji je interijer ručno izrađen od stoljetne hrastovine, sa svim popratnim sadržajima, poput teniskog terena, vinoteke i manjeg vinograda plavca malog. Obitelj Deak u Opuzenu ima i suvremenu vinariju te imaju i dvije linije vlastiti proizvoda, pa je tako ‘Ćaća moj’ brend za vrhunska, a ‘Dida moj’ za kvalitetna vina. Obitelj se bavi i maslinarstvom te od 1500 maslina rade ekološka ekstra djevičanska sortna ulja koja nude svojim gostima.

Treće mjesto pripalo je ‘OPG-u Savonari’ iz Orašca, smještenom u dvorcu koji plijeni pozornost očuvanom izvornom arhitekturom, uz mali samostan iz 17. stoljeća. Danas čitavi obnovljeni ladanjski kompleks pripada obitelji Rakigija koja turistima već 40 godina, osim smještaja u pomno uređenim sobama, nude i tradicionalnu kuhinju i proizvode iz vrta koji se prostire oko dvorca na oko 5000 m2.

Od 2018., uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju se i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ovogodišnji dobitnik posebne nagrade za atrakciju je ‘Seosko domaćinstvo Miletić’ iz Vela Luke. Glavna poljoprivredna grana kojom se obitelj bavi je maslinarstvo i proizvodnja ulja, a nakon obnavljanja nekoliko zapuštenih i porušenih kamenih pojata, u starom obiteljskom masliniku, na lokaciji Stani, nedaleko od Vele Luke, obitelj Miletić se također počinje baviti i usluživanjem jela i pića u Konobi Gulin. Domaći i strani gosti, osim u aromama korčulanskog maslinovog ulja, koje nosi oznaku izvornosti na razini EU, i u domaćoj hrani, mogu uživati i u trima stvarima koje je zaštitio UNESCO: nepreglednim suhozidnim terasama, stoljetnim maslinicima, te u izvornoj klapskoj pjesmi.

Dobitnik posebne nagrade ‘Tradicijski proizvodi’ je Vinarija Križ iz Prizdrine, koja uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, nastoji oživjeti proizvodnju Pelješkog varenika. Ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist