Zanimljivosti

ČEŠĆE JEDITE OVU NAMIRNICU! Sve dobrobiti kapule za organizam

placa08

Crveni (ljubičasti) luk, odnosno kapulu, samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela? Promijenite to odmah! Ovaj luk, koji originalno potječe iz Rumunjske, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrijednostima obogaćuje brojna jela.

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka, navodi portal Alternativa za Vas. Može se pohvaliti obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju.

Također, bogat je i sumpornim spojevima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina. Upravo cistein može pomoći gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji karcinoma. Od vitamina, crveni luk sadrži K, B6 i C, a kada je riječ o mineralima, u njemu su prisutni kalcij, kalij, magnezij, mangan i krom. Najviše antocijanina (više od 75 posto) i kvercetina (oko 20 posto) sadržano je u gornja 2 sloja crvenog luka, stoga prilikom pripreme vrlo tanko gulite ovu vrstu luka. Najzdravije je konzumirati sirovi crveni luk.

Dobrobiti crvenog luka koje će vas iznenaditi

1. Štiti od krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja

2. Ima snažno protuupalno i antikancerogeno djelovanje

3. Uravnotežuje razine šećera u krvi

4. Pomaže oralnom zdravlju te ublažava grlobolju i kašalj

5. Ublažava urinarne tegobe

6. Smanjuje bol u uhu i tinitus

Pročitajte još

DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ Razmišljam umire li čovjek u publici dok ja pjevam ‘L’amour’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1928. Rođen redatelj Tomislav Durbešić

Dulist

Vatromet je nekad trajao 45 minuta!

Dulist