Zanimljivosti

ČEŠĆE JEDITE OVU NAMIRNICU! Sve dobrobiti kapule za organizam

Crveni (ljubičasti) luk, odnosno kapulu, samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela? Promijenite to odmah! Ovaj luk, koji originalno potječe iz Rumunjske, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrijednostima obogaćuje brojna jela.

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka, navodi portal Alternativa za Vas. Može se pohvaliti obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju.

Također, bogat je i sumpornim spojevima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina. Upravo cistein može pomoći gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji karcinoma. Od vitamina, crveni luk sadrži K, B6 i C, a kada je riječ o mineralima, u njemu su prisutni kalcij, kalij, magnezij, mangan i krom. Najviše antocijanina (više od 75 posto) i kvercetina (oko 20 posto) sadržano je u gornja 2 sloja crvenog luka, stoga prilikom pripreme vrlo tanko gulite ovu vrstu luka. Najzdravije je konzumirati sirovi crveni luk.

Dobrobiti crvenog luka koje će vas iznenaditi

1. Štiti od krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja

2. Ima snažno protuupalno i antikancerogeno djelovanje

3. Uravnotežuje razine šećera u krvi

4. Pomaže oralnom zdravlju te ublažava grlobolju i kašalj

5. Ublažava urinarne tegobe

6. Smanjuje bol u uhu i tinitus

Pročitajte još

Kreće STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

Zašto je toplinski val opasan za zdravlje i kako se zaštititi?

Dulist

SLAVLJE U ŽUPI SV. NIKOLE U Čilipima u istom danu kršteno četvero djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija