Zanimljivosti

CARITAS Prikupljeno više od 120 tona pomoći za poplavljena područja

CARITAS Prikupljeno više od 120 tona pomoći za poplavljena područja

U velikoj humanitarnoj akciji Caritasa Dubrovačke biskupije i u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom te facebook grupom građana „Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama“ za poplavljena područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije prikupljeno je i poslano potrebitim na poplavljena područja 121 tona pomoći u hrani, lijekovima, te higijenskim potrepštinama.

U proteklih desetak dana upućena je 21 tona pomoći za župu Tolis pokraj Orašja, 22 tona za župu Maglaj u BiH, 11 tona za Orašje, 23 tona za Mirkovce pokraj Vinkovaca, 3,5 tona potrepština za djecu s poplavljenih područja smještenih u Osijeku, 22 tona pomoći za Crveni križ Tuzle, te 15 tona madraca, posteljine, ručnika, pokrivača i sl. upućeno je u Orašje. 1 tona pomoći upućena je zrakoplovom Croatia Airlines za Zagreb, odakle su volonteri Zagrebačke nadbijskupije pomoć proslijedili stanovnicima Gunje.

Caritas Dubrovačke biskupije pružio je i logističku pomoć raznim udrugama i društvima, koji su organizirali prikupljanje pomoći, kao i primjerice Bošnjačkom dobrotovornom društvu „Merhamet“ kojem je osigurao prijevoz za Bosnu kamionom od 2.5 tone.

Osim toga, podsjetimo, dana 19. svibnja Caritas Dubrovačke biskupije uplatio je hitnu jednokratnu pomoć u iznosu od 130.000 kn nad/biskupijama na području najvećih poplava: po 25 000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, kao i Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije te 30 000 kuna Caritasu Beogradske nadbiskupije.

U tijeku je akcija prikupljanja novčane pomoći vjernika po dubrovačkim župama u kojoj je dosad prikupljeno više od 70.000 kn, a do završetka akcije očekuje se iznos veći od 100.000 kn, a mnoge poslovne tvrtke i turisticki subjekti kao i pojedinci su do sada uplatili na žiro račun Caritasa novcanu pomoc koja prelazi 280.000 kn, a bit će se upućena područjima koja su najviše stradala.

Caritas Dubrovačke biskupije od srca se zahvaljuje svim obiteljima, pojedincima, župama, školama, udrugama, tvrtkama, anonimnim donatorima na nesebičnoj pomoći. Posebno se zahvaljujemo više od 200 volontera  Caritasa, facebook grupe, te mladih volontera Susreta Hrvatske Katoličke Mladeži, koji su se od prvog dana nesebično uključili u ovu humanitarnu akciju. Od srca se zahvaljujemo i najmlađim našim sugrađanima, koji su svojim vršnjacima poslali najdraže igračke, slatkiše i knjige, kako bi im olakšali svakodnevnicu.

Zajednička akcij prikupljanja pomoći je završena, no s obzirom na razmjere štete od poplava nastavlja se prikupljanje novčanih sredstava, koje se mogu uplatiti na žiro-račun Caritasa Dubrovačke biskupije HR2423400091110646693, s naznakom: Za stradale od poplave.

Također podsjećamo da je aktivan i donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10, a cijena poziva je 6,25 kuna u što je uključen PDV.

Od prvog dana stradalnici od poplava bili su s nama i u našim mislima i molitvama. ‘Niste sami’ poruka je Dubrovnika i ove velike humanitarne akcije. Veliko srce Dubrovnika, grada heroja je uz Vas!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist