Kultura

Cantus ansambl zapanjio publiku

Zagrebački Cantus ansambl je pod ravnanjem Berislava Šipuša uz sopranistice Tamaru Franetović Felbinger i Lidiju Horvat, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan te basa Ivicu Trubića nastupio u sklopu glazbenog programa 64. Igara,

s nesvakidašnjim programom Ligetija i Mahlera, sinoć, 30. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Festivalska publika je sinoć u Dvoru s Cantus ansamblom mogla uživati u programu kakav se rijetko čuje u Dubrovniku. Izvedene su živopisne „Avanture“ i „Nove avanture“ Györgyja Ligetija, kompozicije koje graniče s glazbom i na duhovit način pokušavaju uspostaviti iskonsku vezu između zvuka ljudskog glasa i zvuka muzičkog instrumenta  i u kojima se zvučna slika jedne kompozicije širi brojnim tehnikama izvođenja, a posjeduju nadrealističnu ambijentalnu kvalitetu. Muzička 'svađa' troje solista bila je zapanjujuća, čulo se struganje po klavirskim žicama, smijeh, vika, naricanje, šaptanje, kidanje papira pa čak i bušenje balona.

Uslijedila je posve drukčija Mahlerova 4. simfonija, dugačko, grandiozno djelo koje je Cantus vrlo strpljivo doveo do kraja vodeći računa o naizgled jednostavnoj, ali zapravo vrlo gustoj i isprepletenoj fakturi partiture. U tome im je pomogla i sjajna Tamara Franetović Felbinger, pjesmom „Nebeski život“ u zadnjem stavku simfonije.

Cantus ansambl utemeljen je 2001. godine u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb kao prvi ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, a iako danas uza nj djeluje nekoliko sličnih ansambala, Cantus je zadržao svoju ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene scene te su uvijek rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara. Umjetnički voditelj, skladatelj, dirigent i pedagog Berislav Šipuš, Cantus ansambl vodi od njegova utemeljenja.

Pročitajte još

‘IZLOŽBA BAŠTINE’ Prva međunarodna konferencija u Znanstvenoj knjižnici

Dulist

VEČERAS Predavanje o ranim radovima Vlaha Bukovca

Dulist

DSO: Pridružite nam se na koncertu i zajedno ispratimo dubrovačko Pozno ljeto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija