Peškafondo

“Cajtnot”

"Cajtnot"

Čudo jedno kako su se domaći političari našli spremni poduprijeti svojim potpisom održavanje referenduma. Prezentali su se, nekako slučajno pred popisnim mjestom baš dok su u Gradu bile posložene novinarske snage. I tako su uz smješak i pogled ispod obrva, učinili i tu svoju građansku dužnost.

Vlahušić je uletio prvi, Šalja se uštekao iza njega, a i Šuja je pokazala visok stupanj demokratičnosti. Jer oni su kao građani Dubrovnika ZA održavanje referenduma, a kao političari… e to je već druga priča.

Pitanje koje zaokuplja mnoge Dubrovčane posljednjih dana, a o čemu vladajuća koalicija esdepea/haenesa šuti je, hoće li se uopće o referendumu glasovati u ovom sazivu vlasti. Odluka o raspisivanju referenduma uvelike ovisi o volji predsjednice Gradskog vijeća i predsjednice gradskog esdepea Olge Muratti koja ima većinu ruku u Gradskom vijeću. Uopće ne dvojim da će se prikupiti dovoljan broj potrebnih potpisa, međutim po Zakonu sve može teći bržim ili sporijim putem.

Dakle, kad Muratti zaprimi 8 ili više tisuća valjanih potpisa može po Zakonu reagirati ovako:
Skinuti odgovornost sa sebe i u roku od 8 dana poslati ministru Bauku potpise, kojemu Zakon daje 60 dana za provjeru istih (dakle, do otprilike 20. travnja). No tad postoji velika vjerojatnost da Vlada raspiše izbore i onda više nema ni Muratti, ni ovog saziva Gradskog vijeća.

U situaciji da nam izbori nisu raspisani 'tog dana' Bauk donosi odluku i nalaže Gradskom vijeću DA ili NE raspiše referendum. Tek nakon što Gradsko vijeće zaprimi Baukovu odluku, koja je recimo pozitivna, Muratti može otezati još punih 30 dana.

Ali zato imamo mi našeg Andra koji naravno već četiri godine podržava referendum. U njega je najprije, predizborno referendum bio 'joker' iz rukava, a kad je zasjeo na vlast tada je inaugurirao termin 'trajnog referenduma'. No,  došlo je vrijeme da se Vlahušić odluči ili 'Car ogoli'.

Dakle, gradonačelniku Andru Vlahušiću Zakon omogućuje da se opošteni i ispuni obećanje. Kako je dosad zahtjev za referendumom u Dubrovniku potpisalo barem tri puta (malo sam rekla tri) više ljudi nego što haenes na izborima 'prikupi' glasova, gradonačelnik bi se napokon mogao odlučiti postati gradonačelnik svih građana. I to ovako, sukladno Zakonu:

Andro Vlahušić ima mogućnost predložiti Olgi Muratti kao gradonačelnik ili u trećem licu kao gradonačelnik Andro Vlahušić raspisivanje referenduma. Tada se ne bi gubilo vrijeme. I tada esdepeov ministar Bauk o ničemu ne bi odlučivao. I tada bi, kao što već četiri godine radi, predsjednica Olga Muratti poslušala svog Andra i sazvala Gradsko vijeće. I tada bi esdepe i haenes sa svojim koalicijskim partnerima digli ruke ZA i rekli DA referendumu.

I kad bi bilo volje u aktualnoj koaliciji, sve bi se to odvilo do 1. ožujka. Da stvar bude još bolja, tada bi Vlahušić i Muratti mogli paralelno održati referendum s lokalnim izborima što bi bila značajna ušteda. Izbjegli bi dodatne troškove na račun, svih nas, poreznih obveznika Grada Dubrovnika, jer Zakon i tako nalaže, da se referendum
financira iz gradskog proračuna.

Odgovara li Vlahušiću i Muratti ovakav razvoj događaja?

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović