Kultura

‘BUKOVAC IZ TAMNE KOMORE’ Izloženo 80 fotografija iz bogate zbirke znamenitog slikara

U subotu otvorena je izložba Bukovac iz tamne komore u Kući Bukovac.

Na otvorenju izložbe okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić. Ravnateljica je predstavila teške okolnosti u kojima se radi posljedično na pandemijske okolnosti i naglasila kako je ova izložba veliki uspjeh Muzeja i galerija Konavala, da su unatoč stalnim dežurstvima u muzejskim jedinicama uspjeli prezentirati jedan dio ovako vrijedne zbirke Kuće Bukovac. Također, osvrnula se na važnost suradnje lokalne zajednice i muzeja na primjeru fotografskog aparata koji je izložen na izložbi, a stigao je u Kuću Bukovac dobrotom pojedinaca. Fotografski aparat pripadao je Vlahu Bukovcu. Viša kustosica i autorica izložbe Helena Puhara ukratko je predstavila izložbu koju je potom otvorio načelnik Božo Lasić. Načelnik je izrazio svoje oduševljenje izložbom i izjavio da je ova izložba najveći kulturni događaj u Konavlima ove godine.

Izložba predstavlja fotografije iz zbirke Kuće Bukovac koje tematiziraju Bukovčev život i rad. Osim što je često bio objekt fotografiranja, Vlaho Bukovac je, još za vrijeme svog boravka u San Franciscu, savladao fotografsku tehniku radeći u jednom fotografskom studiju. Od samih početaka Bukovac je koristio fotografiju kao pomoćno tehničko sredstvo u svom radu te je izrađivao portrete koji su svoj predložak imali u fotografiji. Iz bogate zbirke Kuće Bukovac ovom prilikom izloženo je 80 fotografija kroz različite narative: Bukovčev lik, obitelj i rad. Izložbu prati katalog koji donosi prikaz Bukovčevog bavljenja fotografijom te odabrane fotografije iz zbirke Kuće Bukovac.

Izložba se može pogledati do konca 2021. godine.

Pročitajte još

Kvartet Sorkočević kreće na francusku turneju

Dulist

CJELOVIT PRIKAZ RATNE AGRESIJE U ‘Slobodi’ premijerno prikazan film ‘Bitka za Dubrovnik’

Dulist

KNJIGA O OBITELJI BIBICA Djelo koje nas prisjeća na neka davna dubrovačka vremena

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija