Kultura

“Bujanje biljnog soka”

Društvo dubrovačkih pisaca u sklopu svoje biblioteke “Posebna izdanja” ovih dana objavilo je novu, ukupno već treću zbirku pjesama naše sugrađanke, pjesnikinje i sikarice Ane Deranja “Bujanje biljnog soka”.

Knjiga je tiskana u zagrebačkoj tvrtki “Printera d.o.o.”, grafički prelom učinio je Nedim Meco, a urednica izdanja je Mariela Marković. 
 
Već čitajući naslove pjesama nove zbirke dubrovačke pjesnikinje i likovne umjetnice Ane Deranja, nazvane “Bujanje biljnog soka”, otkrivamo njeno neprekidno sanjarenje, čuđenje, znatiželju, njenu potragu za srećom.
 
To su pjesme kratkih i jasnih poruka, tek riječ koja govori puno, od kojih bi mogli spojiti sve njene misli i napraviti rečenicu – poruku čitatelju; “Očarana promatranjem” – “Oko odlučuje” – “Stalno sanjarim” – “Veoma čudno” – “Zamrznutim trenucima” – “Sretno lice” – “Priđi bliže”!
Stalno traženje trenutka u pogledu oko sebe, u osjećaju, u emociji koja se dijeli s nekim. S čitateljem.
 
Ane Deranja je pjesnikinja, do sada su joj objavljene dvije zbirke poezije; Rascvjetala grančica i Napupčali pupoljci, ali ona je i slikarica, s nekoliko izložbi iza sebe, što je sasvim prepoznatljivo u svakom njenom stihu.
 
Njene pjesme, kao i njene slike, djelo su njenih ruku, uma i srca. U njenim slikama, nastalim nakon pogleda iz njezinoga gruškoga stana, svojim kolorizmom i minimalizmom ističu se pasteli cvjetnih motiva koji osvajaju infantilnom jasnoćom i stilizacijom. Oslobođeni i izvađeni iz teških građanskih okvira rasprostiru se pred nama kao na polju.
 
Upravo takva je i njena poezija. Jasni kratki stil koji nam nudi tek riječ koja sa sobom označava puno emocija. I poruku. Ponajviše za srećom. Jer, autorica je, kako i sama uvodno zapisa, “Iznimno sretna”.
 
Nedavno je nekoliko pjesama Ane Deranje objavljeno u časopisu Društva dubrovačkih pisaca Literatu broj 2., a njena treća zbirka pjesama svakako će na nov i sjajan način predstaviti stihove ove naše vrlo zanimljive sugrađanke i svakako kvalitetne pjesnikinje.

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija