AktualnoUrednički izbor

Brzom brodicom obavljeno 8 medicinskih prijevoza. Gdje treba biti smještena?

hitna pomorska medicinska sluzba018

Tijekom 2023. godine dosad su ukupno obavljena 34 medicinska prijevoza na području nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik. Riječ je o podatku koje nam je dostavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

-Od ukupnog broja medicinskih prijevoza sedam se odnosi na razdoblje prije isporuke brze brodice za hitnu medicinsku službu u travnju 2023. godine, od kojih su četiri obavljena brodicom LK Dubrovnik RH3DB, dva brodom Danče i jedan policijskom brodicom – ističu iz ministarstva.

Nakon isporuke brze brodice za hitnu medicinsku službu obavljeno je 27 medicinskih prijevoza. Riječ je o osam prijevoza brzom brodicom za hitnu medicinsku službu (RH278819DB),16 prijevoza brodom Danče, dva prijevoza brodicom Lučke kapetanije Dubrovnik (RH5DB) i jedan prijevoz policijskom brodicom.

Tijekom 2023. godine intervencije su bile s otoka Lastova (2), Mljeta (5), Šipana (5), Lopuda (3), Kalamote (15) i Sušca (1) te s komercijalnih brodova ukupno tri intervencije.

Tijekom 2022. godine ukupno je obavljeno 12 medicinskih prijevoza i to: 5 prijevoza brodom Danče, 6 prijevoza brodicom RH3DB i 1 prijevoz brodicom RH5DB. Tijekom 2022. godine intervencije su bile s otoka Kalamote (4), Šipana (3), Mljeta (4) i Lastova (1).

‘Ispunjava očekivanja’
Ministarstvo zdravstva nositelj je projekta kroz koji se nabavljaju brze brodice za hitnu pomorsku medicinsku službu.

-Brza brodica hitne medicinske službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ispunjava očekivanja s obzirom na to da osigurava dodatnu dostupnost zdravstvene zaštite stanovnicima i posjetiteljima otoka – istaknuli su među ostalim u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

‘Puno bolje da se nalazi na otocima’
Rođeni Šipanjac Miro Bronzić ističe da mu je drago što Grad Dubrovnik prepoznaje važnost hitne medicine na Elafitima i da osigurava sredstva za pripravnost hitnih medicinskih timova, kao svojevrstan nadstandard.

-Što se tiče same brodice koja je došla, jako je dobro da postoji. Međutim, nisam siguran koliko je dobro da ta brodica stoji u Gružu ili bilo gdje u Gradu te da od tamo kreće na intervencije. Puno bolje bi bilo kad bi se nalazila na otocima – rekao je. No, dodaje, zna da to nije jednostavno organizirati.

-Znam da ako bi bila na otocima, da bi tu onda morala biti posada i liječnički timovi. No, ono što se dosad pokazalo kao jako dobra praksa je da na otocima postoje brzi brodovi i gliseri te ljudi koji se bave tom djelatnošću. I najčešće se hitne medicinske intervencije rade na način da se njih angažira te da u suradnji s doktorom na Lopudu, Šipanu, oni to obave jer se puno brže to napravi. Dakle, dođe se u Brsečine, a hitna krene iz Grada ili iz Banića prema Brsečinama. Kažem, puno brže se obavi nego kad bi brza brodica išla iz Grada – smatra Bronzić.

-Ne znam točan podatak, međutim, uvjeren sam da otkad je brodica došla i otkad to funkcionira, da je puno više hitnih medicinskih intervencija, prijevoza obavljeno na ovaj način koji sam spomenuo – s prijevoznicima s otoka do kopna, odnosno do Brsečina pa se onda nastavilo dalje s vozilom hitne medicinske pomoći, nego s brodicom. Osobno sam imao slučaj prije nekakvih mjesec dana da smo se organizirali i išli sa Suđurđa s lokalnim prijevoznikom u Brsečine. Za manje od pola ure smo bili u Općoj bolnici Dubrovnik. Tu je sigurno još puno otvorenog prostora za vidjeti kako bi najbolje funkcionirala ta brodica. Ali u svakom slučaju, dobro je da se radi na hitnoj medicini. Ono što znam je da se na Šipanu gledao prostor za heliodrom, za one najhitnije slučajeve. Tako da, nešto se pokreće. Naravno, tu se otvara dodatno pitanje, a to je koliko su lokalni prijevoznici koji su registrirani za prijevoz turista i kao taksi prijevoz na moru kompetentni te koliko smiju obavljati prijevoz koji spada pod hitne medicinske intervencije. No vjerujem da se može razmišljati u tom smjeru i da se iznađu najbolje mogućnosti ili da se vidi prostor za stacioniranje ove brodice – rekao je.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist