Županija

[BRONČANA SKULPTURA] ‘Župka’ čuva uspomenu na tradiciju i baštinu ove općine

Na šetnici u Srebrenom ovog je petka svečano otkrivena brončana skulptura ‘Župke’, umjetnika i kipara Petra Dolića. Postavljena je u srcu Župe kako bi očuvala uspomene na tradiciju i baštinu ove općine. Kako je objasnio župski načelnik Silvio Nardelli, Župka predstavlja simbol žene iz Župe dubrovačke koja je svojim mukotrpnim radom na plodnoj zemlji plodove svoga rada nosila u košiću na glavi na župsku placu.
-Tako je osiguravala egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Upravo je to postao i simbol naše općine, a i sam grb općine predstavlja Župku s košićem na glavi te je ona zapravo nešto što je već dugi niz godina prepoznatljivo za Župu dubrovačku – rekao je općinski načelnik. Inače, postavljane skulpture bilo je planirano za prošlu godinu kada se trebalo obilježiti i 100 godina organiziranog turizma u ovoj općini. No, pandemija je pomrsila planove.
Prema riječima načelnika Silvija Nardellija, priča oko skulpture počela je još 2019. godine.
-Prošle smo godine trebali obilježiti 100 godina organiziranog turizma, koji se dogodio na području Kupara. Pripremali smo niz manifestacija i događanja, izložbe, prezentacije i predavanja o turizmu te smo se željeli zahvaliti svima koji su dali doprinos razvoju turizma u našoj općini – rekao je načelnik te napomenuo kako je općina trebala biti i domaćin Dana hrvatskog turizma.
-Sve je to prebačeno za neko bolje vrijeme. Vjerujemo da će nam epidemiološke mjere dozvoliti da kroz ovo ljeto napravimo određene planirane stvari, prvenstveno izložbe, predavanja i prezentacije – rekao je dalje.
-Skulptura ‘Župke’ sa svom svojom simbolikom najava je za obilježavanje velike obljetnice 100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj – rekla je ovom prigodom direktorica župske Turističke zajednice Anamarija Kusalo.Svečanost je uveličao i KUD Marko Marojica, čijim se članovima načelnik zahvalio za sve ono što rade na očuvanju tradicije, kulture i življena, običaja, župskih bala i pjesme.
-Hvala vam na očuvanju tradicionalne župske nošenje i što Župu promovirate na najbolji mogući način na svim svojim nastupima. Posebno hvala za ono što radite s najmlađim uzrastima jer time jamčite daljini rad našega KUD-a – rekao je Nardelli.

Pročitajte još

NA SJEDNICI VLADE Lokve u Majkovima proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj

Dulist

Razmišljate pokrenuti nešto svoje? Županijski Centar za poduzetništvo ima rješenje

Dulist

Župan Dobroslavić primio dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija