Kultura

Brigovićev i Smoljanov Sveti Vlaho

Knjiga-monografija "Sveti Vlaho zaštitnik Dubrovnika" Dominika Brigovića i Zorana Smoljana predstavljena je večeras u prepunom Samostanu svete Klare.

Dominik Brigović autor je prigodnog teksta monografije u kojima je čitateljima prenio legendu o životu Svetoga Vlaha, i obrani Dubrovnika od Mletaka. Osvrnuo se i na izgradnju štovanja Svetoga Vlaha u Dubrovniku, a monografija također prati Svetog Vlaha i Dubrovnik kroz stoljeća, sve do našeg doba, odnosno 1991. godine, kada je 6. prosinca Dubrovnik pretrpio najveće razaranje u svojoj povijesti.

Tekst prate prigodne fotografije Zorana Smoljana s prikazom kipova i reljefa Svetog Vlaha koji su od 12. do 20. stoljeća podizani na dubrovačkim tvrđavama i kulama, palaćama, crkvama, oltarima i državnim institucijama.

– Ova knjiga je jedna vrijednost o Svetome Vlahu i govori o neraskidivoj vezi Svetoga Vlaha i Dubrovnika te puka dubrovačkog. I bit je u tome što je ova knjiga nastala u puku jer i jedan i drugi autor nisu eksperti, oni su pripadnici običnog naroda uz naravno uvažavanje njihovih zanimanja i fakulteta, jer ne pripadaju povjesnoj struci. Stvorili su jednu lijepu informativnu knjigu koju bi trebala imati svaka dubrovačka obitelj-istaknula je Ivana Burđelez.

Rektor Crkve svetoga Vlaha don Toma Lučić kazao je kako je, kad je čuo za ideju o izdavanju monografije Dominika Brigovića, inženjera građevine, i Zorana Smoljana koji je po struci ekonomist, razmišljao o njihovoj ideji i nakani, dodavši kako je došao do zaključka da Sveti Vlaho čini čudo:

-Sam Sveti Vlaho, ovaj Grad su čudo, pa nije ni čudo da su se odlučili na ovakvu ideju. A što bi ovaj Grad bio kad bi se odvojio od Svetoga Vlaha, jer povijest ovog Grada je isprepletena oko Svetoga Vlaha – istaknuo je don Toma dodavši:
-Ne znam jesu li autori svjesni koliku su nam radost učinili. Učinili su velikun stvar- zaključio je don Toma

Dominik Brigović obratio se okupljenima riječima "Budimo kao Lokrum, volimo svoj grad i svoga parca Svetoga Vlaha". Recenzenti knjige-monografije "Sveti Vlaho zaštitnik Dubrovnika" su Ivan i Nataša Brigović te don Toma Lučić,  lektorica Marija Bednjanec, a  izdana je u vlastitoj nakladi.

Na predstavljanju je govorio i akademik Luko Paljetak.

Pročitajte još

Večeras se otvara izložba ‘Dubrovnik izvan zidina’

Dulist

SOKOL OPET PJEVA Fra Stipe Nosić o fra Bernardinu uz 77. obljetnicu mučeničke smrti

Dulist

KONCERT ISPRED SV. VLAHA Glazbom proslavljen Svjetski dan turizma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija