Kultura

BRATIČEVIĆ O DUBROVAČKOM PJESNIKU Rajmund Kunić u očima suvremenika

Povodom 300-te obljetnice pjesnikova rođenja Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje Irene Bratičević na temu ”Rajmund Kunić u očima suvremenika” koje će se održati 25. siječnja 2019. u Znanstvenoj knjižnici (Ul. Cvijete Zuzorić 4) s početkom u 18 sati.

Prema širokoj suglasnosti proučavatelja novolatinske književnosti, Dubrovčanin Rajmund Kunić jedan je od najvažnijih autora ne samo hrvatskoga već i europskoga latiniteta u osamnaestom stoljeću. Iza sebe je ostavio izrazito obiman pjesnički opus, a posebno je cijenjen zbog svojih prijevoda djela grčke književnosti na latinski. U Rimu, gdje je proveo veći dio života, djelovao je kao svećenik, profesor na isusovačkom i na papinskom učilištu i član nekoliko uglednih književnih akademija. Bio je i omiljen gost salonskih krugova u kojima se kretala intelektualna i kulturna krema onodobnoga rimskog društva. Sam je ostavio vrlo malo tragova o sebi, no svjedočanstva njegovih suvremenika – učenika, prijatelja, književnih kritičara i mecena – koja će biti prikazana u ovom predavanju, daju potpuniju sliku o njegovoj ličnosti, ugledu i životnom putu.

Irena Bratičević docentica je na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenom radu osobito proučava dubrovačke književnike koji su pisali na latinskom jeziku. Autorica je monografije Via virtutis / Put vrline: Epigramatski opus Rajmunda Kunića, čiji je prvi dio prikaz Kunićeva života i stvaralaštva, a drugi izdanje više od tri i po tisuće njegovih epigrama.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija