Zanimljivosti

BRANITELJI OGORČENI Svaka nam vlast oduzima dio mirovine!

BRANITELJI OGORČENI Svaka nam vlast oduzima dio mirovine!

Donesen je novi Zakon o mirovinskom osiguranju branitelja i članova njihovih obitelji.

Braniteljske mirovine tako bi od početka iduće godine trebale biti podijeljene na dva dijela: opći i poseban dio. Prema novom zakonu opći dio mirovine izračunavao bi se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio obuhvaćao bi braniteljski dodatak koji bi nadoknađivao razliku u iznosu do mirovine ostvarene prema ZOPHBDR-u, a isplaćivao bi se iz državnog proračuna. No, s obzirom na najave, među braniteljskom populacijom pojavila se bojazan kako bi određeni broj branitelja mogao ostati bez ičega. To se prije svega odnosi na one branitelje koji su u rat otišli vrlo mladi (primjerice sa 18,19 ili 20 godina) i koji prije rata nisu bili zaposleni, jer bi njihova mirovina, prema novom zakonu, trebala u potpunosti ovisiti o dodatku iz državnog proračuna. Još uvijek je nejasno koliko će taj dodatak iznositi, pa branitelji strahuju da bi njegova visina mogla pratiti sudbinu državnog proračuna. Iako su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja demantirali bilo kakvo smanjenje braniteljskih mirovina ističući kako se braniteljske i obiteljske mirovine ratnih stradalnika u ukupnoj svoti neće mijenjati, već se samo razdvaja dio financiran iz mirovinskog fonda, od dijela koji se isplaćuje iz državnog proračuna, predstavnici braniteljskih udruga tražili su pojašnjenje novog zakona.
– Tražili smo preko HVIDRE i Saborskog odbora za veterane pojašnjenje novog zakona i prikaz na jednom primjeru kako će se mirovine obračunavati i kakve će posljedice imati novi zakon. Sve to visi u zraku i nitko ne zna o čemu je riječ te hoće li imati negativne posljedice ili ne. Mišljenja sam da će dugoročno imati negativne posljedice. Po ovome nitko ne može dati nikakav izračun niti znati o čemu je riječ. Zbog toga smo od ministra Mrsića zatražili pismeno očitovanje – istaknuo je za DuList Vitomir Bajac, predsjednik zajednice udruga HVIDRA DNŽ dodavši kako pismeno očitovanje još uvijek nisu dobili. Inače, ovaj zakon je donesen u tišini, skriven iza odluke o smanjenju braniteljskih mirovina za 10 posto.
– Taj je zakon donesen podmuklo, u vrijeme kada je donesena odluka Vlade o smanjenju ‘povlaštenih’ mirovina za 10 posto. Tako da nitko nije obraćao pozornost na to, provukli su ga kroz Sabor, a da to nitko nije primijetio – naglasio je. Što se tiče onih branitelja koji su uoči Domovinskog rata bili mladi i bez radnog staža, dodao je:

Što je s pripadnicima JNA?

– Ima njih dosta koji nisu radili i danas – sutra upitna je njihova mirovina, jer za taj dio braniteljske populacije koja nema radnog staža, mirovine bi se isplaćivale iz državnog proračuna. No pitanje je kako će se puniti državni proračun i hoće li se puniti dovoljno da bi se njima mogla isplaćivati mirovina? I hoće li mirovine pratiti stanje troškova života? U svakom slučaju bit će zakinuti. Što ne bi trebalo biti jer se pravi razlika između branitelja. Sve ovo zapravo ide prema izjednačavanju civilnih i braniteljskih mirovina. Zanimljivo je da se opet dira branitelje, dok se bivši pripadnici JNA ni u ovom slučaju ne diraju – zaključio je Bajac.
– Ne slažemo se s ovim novim zakonom. Kako dođe koja vlast, tako nam uzima 10 posto. Manje – više većina nas je relativno u mlađim godinama, imamo mlađu djecu i nezaposlene supruge. Većina nas prehranjuje obitelj s tim mirovinama, a to nisu neke bajne mirovine kako se priča – rekao nam je Ivo Lučić, predsjednik dubrovačke HVIDRA-e, naglasivši kako će u petak u Zagrebu prisustvovati sastanku koordinacije udruga u vezi navedenog zakona.
– Za sada je to sve što vam mogu reći po tom pitanju – zaključio je Lučić.
– Ništa još uvijek o tome ne znamo točno, pa ne bih volio uznemiravati ljude ukoliko nema potrebe. Treba napraviti projekciju obračuna mirovina po najavljenom novom zakonu. Pitanje je hoće li on stupiti na snagu, jer mišljenja sam da se invalidima i stradalnicima Domovinskog rata već u dva navrata skida po 10 posto od mirovina i da bi ovo ugrozilo njihovu egzistenciju. Tako ćemo nakon upoznavanja sa smjernicama i prijedlogom novog zakona i izrade obračuna neke mirovine i sastanka u Ministarstvu branitelja znati što nam je činiti. Prerano je još govoriti jer nismo upućeni u sami sadržaj novog zakona. Bitno je da ne stvaramo paniku i da se nastojimo izboriti da ne dođe do ugroze egzistencije navedene populacije – istaknuo je Zdenko Bulić predsjednik Društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora.

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist