Politika

BOŽO PETROV „Dubrovački odgovor za promjene u Dubrovniku!“

BOŽO PETROV „Dubrovački odgovor za promjene u Dubrovniku!“

Metkovski gradonačelnik i predsjednik Mosta nezavisnih lista uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

„U hrvatskom se političkom prostoru događaju neobične, donedavno gotovo nezamislive stvari. U raznim dijelovima Hrvatske jačaju nezavisne liste. Građani su zaključili da im je dosta okretanja medalje na lijevu i desnu stranu pa natrag i odlučili su pokušati s nečim novim.

Naravno, takvo ‘drsko jačanje’ i miješanje u interesne sfere dosadašnjih HDZ-SDP-ovih vlastodržaca, upravo tom HDZ-SDP duopolu sve više smeta. To zorno pokazuje primjer Vrgorca. Naime, usprkos SDP-ovu pokušaju svojatanja uspjeha nezavisnih u Vrgorcu, pokazalo se da se ovi ‘nezavisni’ ne mogu tako lako ‘kanalizirati’. Kada se ne daju kontrolirati, onda ih treba rušiti. Pa makar i udruženo s dotadašnjim neprijateljem – HDZ-om. Bolje s neprijateljem s kojim se mogu dogovarati o zajedničkim interesima, nego s nekim koji ne pada na interese.

Štiteći svoje carstvo duopolci su se brzo dogovorili, napuštanjem konstituirajuće sjednice spriječili su da ti bezinteresnjaci ustroje potrebna tijela Vrgorca. Vrgorac je samo jedan od primjera interesnog ujedinjavanja velikih i njihovih satelita da bi se srušili novonastali nezavisni. Ima raznih oblika takvih interesnih ujedinjavanja. Jedna je od njih poznata pod nazivom Dubrovački dogovor.

U Dubrovačkom interesnom dogovoru složili su se i HDZ i HNS i SDP i HSS i DSS. Sve kako bi izglasovali UPU Srđa. No, takva interesna ujedinjavanja obično ne traju dugo pa je i ovaj Dubrovački dogovor brzo prešao u daj – ne daj, povuci – potegni monolog. Rezultat monologa prijevremeni su izbori koji se održavaju 8.užujka 2015. godine.

Most nezavisnih lista svuda nastoji potaknuti i pomoći pojedincima i listama koji žele pozitivne promjene političke paradigme u svojim lokalnim zajednicama. Kao i u svim dijelovima Hrvatske, tako i u Dubrovniku. Počeli smo kontaktirati s predstavnicima onih kojima se sviđao način Mostova razmišljanja, s onima koji u modelu koji Most predlaže vide ozbiljnu opciju za stvarne promjene u Hrvatskoj. Poštivajući princip da Dubrovnikom moraju upravljati Dubrovčani, uvažavajući potrebe lokalne zajednice, procijenili smo da je za Dubrovnik najbolje udružiti potencijal onih koji o Dubrovniku dokazano razmišljaju na drugačiji način od dosadašnjeg.

Stoga je Most odlučio podržati autentične dubrovačke snage okupljene oko prepoznatljivih osoba koje su nedvosmisleno iskazale stav po raznim pitanjima. Stav koji je logičan, realan i usmjeren na kvalitetnu budućnost Dubrovnika u svim segmentima. Takve osobe prepoznali smo u dijelu onih koji su se već uključili u Most, ali i u dijelu onih koji su i do sada bili aktivni na dubrovačkoj političkoj sceni. Našli smo se u dijalogu s predstavnicima KLGB Srđ je Grad i laburistima. Sudjelovali smo u njihovu okupljanju i ustrojavanju u listi ZAJEDNO ZA GRAD. Svi smo zajedno zaključili da je najpogodniji kandidat oko kojega će se okupiti simpatizeri i podržavatelji liste Zajedno za grad, Maro Kristić. A tako osjeća, uvjereni smo, i većina Dubrovčana. Maro Kristić beskompromisna je osoba koja se iskazala jasnoćom stavova, neskrivenim zalaganjem za opće dobro, čak i onda kada mu je to moglo jako štetiti. Dubrovnik po mjeri građana ono je što ga pokreće i usmjerava.

Zajednički izlazak na izbore takvih osoba s pravom se može nazvati Dubrovački odgovorom.

Dubrovački odgovor nastao je kao odgovor na politiku kojoj je jedini cilj nečiji parcijalni interes. U svakom zlu je nešto dobro! To se pokazalo i u Dubrovniku, konačno su pale maske i pokazalo se koji vijećnici rade u interesu građana, a koji služe privatnom interesu. Pokazalo se i tko želi samo trgovati. Zadnjih dana svjedoci smo HSS-ovih trgovanja, nekarakternih dogovora o podjeli pozicija, usuglašavanja kako podijeliti plijen. Pitanje je samo – gdje je tu Dubrovnik? Razmišlja li se o njegovom razvoju, njegovim građanima, o razvoju u skladu s njegovim ljepotama i vrijednostima? Zbog takvih igara, građani i sve više prepoznaju, čvrst stav, karakter i snagu liste Zajedno za grad. Udruživanje dosadašnjeg potencijala koji je imao značajno mjesto u vijeću (6 vijećnika) s potencijalom Mosta koji na hrvatskoj razini dobiva sve veći ugled, kao i u Vrgorcu, jako zabrinjava duopolce i njihove satelite. Vjerujemo u dubrovačku tradiciju i vjerujemo građanima Dubrovnika, vjerujemo da se neće pokolebati u izboru onoga što je pravedno, dobro, pošteno, stabilno. Vjerujemo da će Dubrovnik dati dodatni snažni vjetar u leđa promjenama Hrvatskoj. Promjenama koje treba Hrvatska, a u kojima će Most imati važnu ulogu. Ako Dubrovnik pokaže da je zreo za Dubrovački odgovor vrlo je izvjesno da će se, na parlamentarnim izborima, dogoditi i Hrvatski odgovori.

Dubrovkinje i Dubrovčani, mi smo svoje učinili, ponudili smo ono što je najbolje.

Na redu ste Vi! Najprije Zajedno za Grad, a zatim i Zajedno za Hrvatsku!

Božo Petrov, Most nezavisnih lista“

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist