Aktualno

Božinović: Ulazak u Schengen nema veze s povećanim migracijama

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Dnevniku HRT-a rekao je kako policija 6 godina intenzivno radi na zaštiti vanjskih granica.

– Ono što je novo bit će kompenzacijske mjere. Policijski službenici koji neće više biti na graničnim prijelazima već će raditi ciljane provjere na temelju rizika i kontrole na prometnicama – istaknuo je i dodao kako će policija biti više vidljiva. Naglašava kako ulazak u šengenski prostor nema veze s povećanim migracijama. Povećani priljev ilegalnih migracija osjeća se i bez šengenskog prostora.

– Razgovori s Beogradom i Sarajevom su razgovori oko kojih je postignuto jedinstvo da se sa zemljama koje su kandidati ukaže na nužnost onoga što je europski standard – dodao je. Rekao je kako je i Srbija kandidat i bilo bi dobro za nju da što prije krene za ispunjavanje uvjeta.

– Mi smo spremni pomoći i bilo bi dobro da ove države krenu dinamičnije prema europskoj budućnosti koja nema alternative za nikoga s prostora zapadnog Balkana – rekao je. Što se tiče Hrvatske, mi smo štitili nacionalni interes, a s druge smo strane postizali uvjete. Naglašava kako ‘želimo migracijsku politiku koja je jasna i nikoga neće dovoditi u dvojbu’. Treba pomoći ljudima koji su u nevolji, otvoriti put za legalan put u EU i šengenski prostor.

– Režim koji postoji danas, postojao je i jučer i postojat će i 10. siječnja. Mi imamo s BiH sporazum o pograničnom prometu. On se provodi i nakon što Hrvatska uđe u šengenski prostor – kazao je.

Pročitajte još

NACIONALNI PARK MLJET Osigurano 800 sadnica autohtonih sorti vinove loze

Dulist

Predstavnici TZ-a grada Dubrovnika u Luksemburgu

Dulist

Prosječna svećenička plaća raste na 1000 eura, biskupska na 1640 eura

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija