Aktualno

Božinović: Ulazak u Schengen nema veze s povećanim migracijama

Božinović: Ulazak u Schengen nema veze s povećanim migracijama

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Dnevniku HRT-a rekao je kako policija 6 godina intenzivno radi na zaštiti vanjskih granica.

– Ono što je novo bit će kompenzacijske mjere. Policijski službenici koji neće više biti na graničnim prijelazima već će raditi ciljane provjere na temelju rizika i kontrole na prometnicama – istaknuo je i dodao kako će policija biti više vidljiva. Naglašava kako ulazak u šengenski prostor nema veze s povećanim migracijama. Povećani priljev ilegalnih migracija osjeća se i bez šengenskog prostora.

– Razgovori s Beogradom i Sarajevom su razgovori oko kojih je postignuto jedinstvo da se sa zemljama koje su kandidati ukaže na nužnost onoga što je europski standard – dodao je. Rekao je kako je i Srbija kandidat i bilo bi dobro za nju da što prije krene za ispunjavanje uvjeta.

– Mi smo spremni pomoći i bilo bi dobro da ove države krenu dinamičnije prema europskoj budućnosti koja nema alternative za nikoga s prostora zapadnog Balkana – rekao je. Što se tiče Hrvatske, mi smo štitili nacionalni interes, a s druge smo strane postizali uvjete. Naglašava kako ‘želimo migracijsku politiku koja je jasna i nikoga neće dovoditi u dvojbu’. Treba pomoći ljudima koji su u nevolji, otvoriti put za legalan put u EU i šengenski prostor.

– Režim koji postoji danas, postojao je i jučer i postojat će i 10. siječnja. Mi imamo s BiH sporazum o pograničnom prometu. On se provodi i nakon što Hrvatska uđe u šengenski prostor – kazao je.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist