Zanimljivosti

Borite li se zbog posla s viškom kila?

Ljeto je jedno od godišnjih doba kada mnogi češće nego inače razmišljaju o svojoj tjelesnoj težini. No, jeste li se ikad zapitali koliko ste se udebljali zbog posla kojeg obavljate?

Kako navodi portal MojPosao neka istraživanja pokazuju kako se prosječan zaposlenik tijekom radnog vijeka udeblja za desetak kilograma, a veliki broj je i onih koji zbog stresa i neredovitih obroka gube na težini.

Jesu li zbog poslovnih obaveza hrvatski zaposlenici manje 'fit' od svojih kolega u svijetu te naginju li debljaju ili mršavljenju istražio je portal MojPosao tijekom srpnja 2012. na uzorku od gotovo 500 ispitanika.
 
Pretpostavku kako zbog obaveza često zanemarujemo zdravu prehranu na radnome mjestu potvrdili su odgovori već na prvo pitanje u istraživanju. Više od polovice ispitanika (62%) još se uvijek nije riješilo kilograma koje su nagomilali od kada su počeli raditi.

Dodatnih 13% ispitanika nakupljene je kilograme u međuvremenu izgubilo, dok je 13% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi. Svega 10% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su se zaposlili. Ispitanici koji su se udebljali, u prosjeku su dobili 7,7 kilograma.

Među zaposlenicima koji se bore s prekomjernom težinom više je muškaraca (64%) nego žena (61%).
Također, muškarci se u prosjeku debljaju više nego žene – prosječno 10,6 kilograma u odnosu na 7,7 kilograma, i čini se kako ih to manje brine.
 
Od ispitanika koji su se udebljali gotovo je podjednako onih koji tek namjeravaju krenuti u borbu s kilogramima (43%) i onih koji su već počeli tesati svoju liniju (41%). Svega 8% ispitanika ne opterećuje se nakupljenim kilogramima.

Najčešći uzrok nakupljenih kilograma je cjelodnevno sjedenje, tvrdi 66% ispitanika. Njih najveći broj (61%) radni dan provede sjedeći više od šest sati. Od 4 do 6 sati u prosjeku sjedi 17% ispitanika, njih 11% od 2 do 4 sata, a 12% ispod 2 sata.
 
Nakon sjedenja drugi uzrok debljanju je stres, smatra 59% ispitanika. Nešto više od polovice ispitanika (52%) kao uzrok navodi preskakanje obroka, a 42% brzu hranu. Nedostatak sna, glavni je uzrok debljanja za 38% ispitanika.
 
Ne ohrabruje činjenica da za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (45%) jede pecivo ili sendvič. Tek 29% njih naručuje topli obrok, dok ih četvrtina (25%) jede voće. Svega 16% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede obrok spremljen kod kuće.
 
U održavanju poželjne težine sigurno ne pomažu niti grickalice koje tijekom radnog vremena konzumira gotovo tri četvrtine ispitanika (73%).
 
Uz neurednu dnevnu prehranu na poslu, dodatni izazov zaposlenima su proslave rođendana kolega koje 68% ispitanika slavi uz kolače, grickalice i slično. Doduše, takva okupljanja događaju se rjeđe od jednom mjesečno (kod 53% ispitanika) ili jednom mjesečno (kod 32% ispitanika). Češće od toga u iskušenju je 15% ispitanika – 'čašćenje' prigodom rođendana imaju više puta mjesečno.
 
Dobra je vijest da dio tvrtki u Hrvatskoj brine o zdravlju svojih zaposlenika i potiče njihovu rekreaciju. Tako 12% ispitanika ima plaćenu (5%) ili barem subvencioniranu (7%) članarinu u teretani ili nekom drugom sportskom objektu.

S druge strane, 87% ispitanika nema mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću na račun tvrtke u kojoj rade stoga se sa nakupljenim kilogramima trebaju hrabro suočiti sami.
 
 

Pročitajte još

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Gdje su bili komunalni redari ne tako daleke 1984.?

Dulist

UZ PEKARSKE SLASTICE U Domu za starije Dubrovnik obilježili dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija