Zanimljivosti

BOLNI HERPES NA USNAMA? Evo kako ga se riješiti na prirodan način

BOLNI HERPES NA USNAMA? Evo kako ga se riješiti na prirodan način

Ukoliko imate problema s herpesom na usnama, znate kolika je to agonija i bol. No, nedavno je portal Alternativa za Vas objavio zaista korisne savjete kako ga spriječiti i to prirodnim sredstvima.

Prenosimo neka od njih:

1. Ekstrakt maslinova lista
Ekstrakt maslinova lista s razlogom se naziva jednim od najboljih prirodnih antibiotika. Tijekom istraživanja pokazao je svu svoju snagu u obuzdavanju virusnih infekcija. Sadrži tvar oleuropein koja stvara zaštitno polje oko virusa i njegovih stanica te onemogućuje njihovo daljnje širenje.

2. Cink i vitamin E
Kako biste doskočili virusu herpesa, jedite što više namirnica koje su bogate cinkom, poput bučinih sjemenki i špinata. Cink je važan jer pomaže koži u zacjeljivanju. Taj mineral također sudjeluje u revitalizaciji i obnovi kože te njenoj zaštiti od virusa i infekcija.

3. Narančasto i crveno voće i povrće
Ove namirnice bogate su antioksidansima, vitaminom C i beta-karotenom, a to znači da pomažu zacjeljivanju kože te općenito daju snažan poticaj vašem imunosnom sustavu. Konzumirajte i hranu bogatu vitaminima B-kompleksa jer će dodatno osnažiti vaše obrambene snage te ćete puno manje biti podložni ovom virusu i njegovim simptomima.
Među takve namirnice spadaju banane, smeđa riža, kvasac, zelena salata…

4. Namirnice koje sadrže lizin (L-lizin)
Važno je znati da postoje određene namirnice koje će ojačati vaš obrambeni sustav i spriječiti pojavu herpesa ili ublažiti već postojeće simptome. U takvu hranu spada ona koja obiluje esencijalnom aminokiselinom – lizinom. U svoju prehranu što češće uvrstite grah, prokulice, cvjetaču, brokulu, ciklu, krumpir, jabuke, smokve, kruške, breskve, domaći jogurt.

5. Antivirusne biljke
Imate li herpes, svakako isprobajte i biljke koje imaju snažna protuvirusna svojstva, primjerice: bazgu, neven, astragalus, korijen sladića, piskavicu, češnjak

6. Eterična ulja
U tretiranju i ublažavanju herpesa mogu vam pomoći i neka eterična ulja: ulje paprene metvice, ulje klinčića, ulje lavande, ulje čajevca, ulje mire…

Primjena: odaberite neko od ovih ulja te ga nanosite na herpes nekoliko puta dnevno (samo 1-2 kapi). Ako vam je koža jako osjetljiva, svakako pomiješajte eterično ulje s nekim baznim, poput kokosova ili jojobina ulja.

Namirnice koje valja izbjegavati
Izbjegavajte šećer, procesiranu hranu, alkohol te općenito hranu koja povećava kiselost organizma. Izbacite iz prehrane i namirnice koje sadrže L-arginin poput žitarica i proizvoda od žitarica te čokolade. L-arginin je inače aminokiselina koja može potaknuti razmnožavanje virusa herpesa.

Više savjeta potražite ovdje.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist