Vaše vijesti

‘Bojimo se da se naš lijepi zeleni otočić Kalamota ne preizgradi!’

'Bojimo se da se naš lijepi zeleni otočić Kalamota ne preizgradi!'

Ovo su riječi nekolicine Kalamoteza koji su nam se pomalo zabrinutim glasom obratili na rivi Donjeg Čela čim smo doplovili Jadrolinijinom Premudom.

‘Pogledajte… Evo ovako je cijelu jesen zimu i evo i proljeće’, pokazuju veliku hrpu pijeska za građenje… Te dodaju: ‘Nije nam riješen ni problem kanalizacije a gradi lise i gradi!’
Dijelimo razmišljanje naših dragih Kalamoteza jer i mi vidimo da je svaki put kada dođemo (a zadnji put smo bili krajem 10 mjeseca 2014.) nekoliko kuća za odmor više. Međutim, svi znamo da je jedan dio južnih padina Koločepa zaštićen kao Park šuma alepskog bora i vjerujemo da se o tome vodi računa!
Dolazak u Donje čelo za naše mlade ekoaktiviste Eko Ombliće & Zeleno Sunce je svaki put doživljaj. Predivna priroda, more, pješčane plaže… Ovim trebamo pohvaliti održavanje mjesnih plaža i Donjeg i Gornjeg čela, sve su bile prilično čiste i uredno tako da se Plava čistka 2015. svela na jednu vrećicu smeća uglavnom izvađenog iz mora. Međutim, naši najmlađi ekoaktivisti Eko-Omblići su odmah primjetili kako je trava nepokošena na prostoru dječjeg igrališta nedaleko malog mjesnog parkića i pošte.
Kupanje i igra u pijesku bila je posebna s obzirom da je mnogima ovo bila prva banja ove godine.
Šetnja sjenovitom stazom do Gornjeg čela je bila nešto prekrasno, posebno sada u proljeće kada ima dosta rascvjetanih grmova žuka i divljih ruža. Putem smo sreli nekoliko grupica turista koji su nam rekli da im se sviđa zeleni otočić Koločep i njegova prirodna staza između dva mjesta Donje i Gornje čelo ali da nema klupa za odmor, a mi bismo se složili i rekli da nema još i kanti za smeće .
I u Gornjem čelu su naši ekoaktivisti učinili Plavu čistku ali samo skupljanjem otpada iz mora jer i ovdje je mjesna plaža čista i uredna… Bravo! Jedino moramo ponovo apelirati na stari hotel koji nikako da se popravi, uredi, i koji je veliko ruglo Gornjeg čela… Grmljavina i kiša nas je negdje u 16 omela u našim likovno kreativnim minutama te Pozdravu Suncu, ali ništa zato… Za koji mjesec opet smo na Kalamoti! Nadamo se da će se veći dio ovih ekoloških i komunalnih problema što smo naveli ubrzo riješiti, ne samo na radost dobrih i dragih mještana Kalamote nego i svih nas njegovih zaljubljenika.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist