Aktualno

Bogati program za Dan Općine i 32. obljetnicu oslobođenja Župe dubrovačke

dan opcine zupa dubrovacka

Ovaj tjedan se obilježava Dan Općine i 32. obljetnica oslobođenja Župe dubrovačke. Predstavnici općine i općinskog vijeća s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obiteljima poginulih, u petak 24. svibnja, će položiti vijence kod spomen ploča hrvatskih vitezova. Polazak povorke prema spomen pločama iz Općine je u 9 sati, a u 11 sati će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se dodijeliti javna priznanja. U večernjim satima Rukometni klub Ardiaei organizira koncert u Kuparima gdje će publiku zabavljati Petar Grašo.

Na sam Dan Općine, u nedjelju, u 11 i 30 sati, na Spomen obilježju u Mandaljeni upriličit će se svečana sveta misa, nakon čega će uslijediti zajedničko polaganje vijenaca uz molitvu i odrješenje za sve hrvatske vitezove. U večernjim satima održat će se koncert Đanija Stipaničeva na Trgu ispred zgrade Općine s početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan. Prije koncerta, Mažoretke Župe dubrovačke predstavit će se s izvedbama kojima su ostvarile odlične rezultate na 27. Državnom prvenstvu mažoretkinja u Varaždinu.

Kroz ovogodišnji bogati program proslave mnogobrojne udruge s područja Župe svojim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju proslave Dana Općine. Tako Udruga Kurenat u suradnji s Osnovnom školom Župa dubrovačka i Općinom  organizira radionicu izrade 3D oblika s pomoću 3D olovki.  Radionica je besplatna, a broj polaznika je ograničen na petnaest. Prijave se vrše putem obrasca na poveznici: https://forms.office.com/e/UdDthdxdrz.

U četvrtak, 23. svibnja bit će predstavljen Zbornik radova ‘Sv. Hilarion u kontekstu svoga vremena’ s početkom u 20 sati u Velikoj vijećnici Općine Župa dubrovačka. Knjigu će predstaviti urednik dr. sc. don Ivan Bodrožić i dr. sc. Vinicije Lupis. Riječ je o zborniku radova s međunarodnog znanstvenog skupa ‘Sv. Ilar u kontekstu svoga vremena’ održanog u Mlinima 2017. godine.

U subotu, 25. svibnja s početkom u 18 i 30 sati na povijesnom lokalitetu ljetnikovca Bettera u Mlinima održat će se predavanje ‘Priče iz ljetnikovca – umijeće preživljavanja’. Riječ je o tzv. storytelling eventu, a predavač je Vedran Mezei, turistički vodič i autor romana ‘Tu sam!’ i ‘Treći ključ’. Događaj je besplatan i nije se potrebno prethodno najavljivati. Teme predavanja su zanimljivosti iz života povijesnih ličnosti u doba Dubrovačke Republike i priče vezane uz epidemije kuge i španjolske gripe na dubrovačkom području. Istoga dana, Nogometni klub Župa dubrovačka (veterani) organiziraju utakmicu s HNK Neum u subotu s početkom u 17 sati, a ujedno obilježavaju i pet godina organiziranog rada.

Program se nastavlja u nedjelju kad Streljačko društvo i UHDDR organiziraju Turnir veterana i branitelja zračnom puškom 10 metara u streljani u Srebrenom s početkom u 16 sati, dok Udruga Kurenat u 17 sati organizira već tradicionalni humanitarni Eko Cross koji kreće iz Mandaljene i završava u Parku u Striježicama.

Isto tako, 1. lipnja ŽOK Župa dubrovačka organizira turnir mlađih kadetkinja u školskoj sportskoj dvorani s početkom u 11 sati, a tradicionalni boćarski Turnir trojki ‘Župa 2024.’ održat će se istog dana u Srebrenom u 13 sati. Završno događanje zakazano je 11. lipnja kad će se u organizaciji Zajednice sportova dodijeliti nagrade najboljim župskim sportašima za uspjehe ostvarene u 2023. godini.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist