Aktualno

Bog postaje čovjek

Već po tradiciji, dubrovačke crkve su bile pune na ponoćkama. Puk dubrovački je zajedničkom molitvom slavio rođenje Djeteta. Donosimo djelić atmosfere sa Straduna i ponoćki u Sv. Dominika, Male braće i katedrali Gospe Velike.

– Mi, današnji kršćani, trebali bi prestati tretirati Božić kao blagdan za djecu, već ga prihvatiti kao Božić odraslih, koji ga proslavljamo u zajednici s djecom. Da ne bi ostali samo na vanjštini stvari ove velike svetkovine kršćanstva, potrebno je doista znati što se dogodilo u pastirskoj špilji u Betlehemu, a što je unijelo pravu revoluciju u shvaćanju Boga, po čemu se kršćanstvo stubokom razlikuje od drugih religija. Bog postaje čovjek, ulazi u naše domove i On je bliži nama nego smo mi sami sebi – rečeno je u propovijedi u prepunoj crkvi Svetog Dominika.

– Bog Sina svoga daruje čovjeku i time briše razliku  između Boga i čovjeka, sam postaje Čovjek. Rađa se kao posljednji od ljudi, rađa se u štali, postaje malen, siromašan, ranjiv i vezan za pomoć drugih. Ljubav prema Bogu izražava se, posreduje preko čovjeka i ljubav koju iskazujemo čovjeku ide Bogu. To je stvarnost koja se živi u svakidašnjici, to je veza koja spaja zemaljsku i nebesku liturgiju, i koja se u ovoj noći može opipljivo osjetiti. Bog dolazi kao dijete, kao član obitelji i dolazi među nas. Dolazi nam u ime oca, majke, brata. Neka novorođeno dijete donese mir u naša srca, sigurnost, nadu i neka nam pomogne u ove dane.
Braćo i sestre neka ovo Božje dijete bude utjeha svima onima kojima je teško. Molimo neka donese mir, molimo novorođenog Boga da u uđe u naša srca, da bude naš Bog  – istaknuo je uz ostalo u svojoj propovijedi fra Stipe Nosić, gvardijan Franjevačkog samostana Male braće.  

 

Pročitajte još

RAZGOVOR: MATO BUTIJER Apsolutno sam siguran da će se žalba za placu u Gružu riješiti u našu korist

Leona Rašica

‘Kvadrat’ građevinskog zemljišta u našoj županiji 200, a u Požeško-slavonskoj 18 eura

Dulist

Predstavljena knjiga ‘Od mrvice do lavice’ Karmen Kmetović Prkačin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija