Aktualno

Bog postaje čovjek

Bog postaje čovjek

Već po tradiciji, dubrovačke crkve su bile pune na ponoćkama. Puk dubrovački je zajedničkom molitvom slavio rođenje Djeteta. Donosimo djelić atmosfere sa Straduna i ponoćki u Sv. Dominika, Male braće i katedrali Gospe Velike.

– Mi, današnji kršćani, trebali bi prestati tretirati Božić kao blagdan za djecu, već ga prihvatiti kao Božić odraslih, koji ga proslavljamo u zajednici s djecom. Da ne bi ostali samo na vanjštini stvari ove velike svetkovine kršćanstva, potrebno je doista znati što se dogodilo u pastirskoj špilji u Betlehemu, a što je unijelo pravu revoluciju u shvaćanju Boga, po čemu se kršćanstvo stubokom razlikuje od drugih religija. Bog postaje čovjek, ulazi u naše domove i On je bliži nama nego smo mi sami sebi – rečeno je u propovijedi u prepunoj crkvi Svetog Dominika.

– Bog Sina svoga daruje čovjeku i time briše razliku  između Boga i čovjeka, sam postaje Čovjek. Rađa se kao posljednji od ljudi, rađa se u štali, postaje malen, siromašan, ranjiv i vezan za pomoć drugih. Ljubav prema Bogu izražava se, posreduje preko čovjeka i ljubav koju iskazujemo čovjeku ide Bogu. To je stvarnost koja se živi u svakidašnjici, to je veza koja spaja zemaljsku i nebesku liturgiju, i koja se u ovoj noći može opipljivo osjetiti. Bog dolazi kao dijete, kao član obitelji i dolazi među nas. Dolazi nam u ime oca, majke, brata. Neka novorođeno dijete donese mir u naša srca, sigurnost, nadu i neka nam pomogne u ove dane.
Braćo i sestre neka ovo Božje dijete bude utjeha svima onima kojima je teško. Molimo neka donese mir, molimo novorođenog Boga da u uđe u naša srca, da bude naš Bog  – istaknuo je uz ostalo u svojoj propovijedi fra Stipe Nosić, gvardijan Franjevačkog samostana Male braće.  

 

Pročitajte još

RODITELJI, PAZITE! Jezivim snimkama ciljaju na najmlađe

Dulist

Kako pad inflacije, ukidanje APN-a i rast kamata na stambene kredite utječu na tržište nekretnina?

Ivana Mijić Vulinović

ELAFITI SLALOM Požurite, uskoro završava prvi krug prijava

Dulist