Zanimljivosti

“BLITZORTUNG” Stormchasers u rad pustili detektor munja

stormchasers detektor munja

Dubrovački Stormchasersi napravili su korak naprijed u onom što najbolje rade – ‘hvatanju munja’.

Kako su objavili na svojoj Facebook stranici, nakon nekoliko dana testiranja uspješno je u Dubrovniku u rad pušten Blitzortung detektor munja.

– Ovo smo najavljivali već neko vrijeme, a sada i ostvarili. Kako je područje Balkana i istočne Europe vrlo malo ili nimalo pokriveno ovim detektorima, tako će se uključenjem Dubrovnika u mrežu preciznost detekcija nad Hrvatskom povećati. Radi se o tome da se svaka detektirana munja prikazuje točkicom na karti Europe (ili nekog njenog dijela), što se može pronaći na stranici Blitzortung.org ili na Blitzortung aplikaciji za smartphone. Pojave munja su prikazane bojama kronološki, tako da se lako može pratiti kretanje i intenzitet oluja, što nam je za kratkoročne prognoze od vrlo velike važnosti, tim više jer područje Jadrana nije pokriveno meteorološkim radarima (jedino u Europi) – ističu Stormchasersi.

Cijeli projekt sami su financirali i odradili, a ponajviše uz pomoć Iva Đivanovića iz Radio kluba Dubrovnik za ustupljeni prostor na Petki te člana Stormchasersa Zlatka Baraća za tehnički dio posla.

Kako su napisali, ova lijepa vijest tek je ‘jedna u nizu’, s iščekivanjem ćemo pratiti njihov budući rad.

Foto: Stormchasers FB

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist