Kultura

[BLIC 5 – TOMISLAV FAČINI] Većinom, kad nisam u glazbi, žudim za tišinom

[BLIC 5 - TOMISLAV FAČINI] Većinom, kad nisam u glazbi, žudim za tišinom

Pomoćnik intendantice za glazbeni program, maestro Tomislav Fačini odgovorio je na ovotjedni set Blic 5 pitanja za newsletter Dubrovačkih ljetnih igara…

1. Što nas još očekuje na glazbenom programu u danima pred nama?
Već u nedjelju očekuje nas fantastični koncert pijanista Vadyma Kholodenka; on je jedan od onih umjetnika koji sa svakim koncertom sazrijeva sve više, iako je već jako dugo veliko ime svjetskih pozornica, poput Alene Baeve s kojom će u utorak 9. kolovoza prirediti također jedan sjajan program. Tu je i Sunčani sat, tradicionalni program Igara koji će se 10. kolovoza održati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, a tijekom kojeg će publika imati priliku susresti se s djelom Federica Garcije Lorce kazivanjem njegovih stihova, ali i glazbom skladatelja Marija Castelnuovo-Tedesca, točnije njegovim Romancerom Gitanom. Izdvojio bih još i koncert Miloša Karadaglića, koji je trenutno najvrućije ime na svjetskim pozornicama gitare, a koji će se 13. kolovoza održati u atriju Kneževa dvora.

2. Nastup na Igrama koji vam je ostao u sjećanju? Izvedba koju ćete zauvijek pamtiti?
Ima ih stvarno mnogo jer Igre pružaju ono što mnogi drugi koncertni prostori i prigode ne pružaju, a to je neposrednost kontakta sa samim umjetnikom. Sigurno ću pamtiti jako dugo, ako ne i zauvijek, koncert Romana Simovića i Fazila Saya.

3. Dirigiranje, skladanje, pjevanje ili sviranje?
Dirigiranje mi je glavni poziv, sviranje je zalog koji je ostao od davnog vježbanja, a pjevanje i skladanje su u principu usputni i ne mogu se nazvati profesionalcem do kraja. Budući da je dirigiranje moja osnovna profesija, red je da to bude broj jedan.

4. Kojeg glazbenika ili sastav najviše želite vidjeti na Igrama? Imate li neko (neostvareno) gostovanje iz snova?
Ono što mi svakako nedostaje su veći sastavi i orkestri, ali mi za njih ovdje nemamo baš mogućnosti budući su oni produkcijska poteškoća i veliki financijski teret.

5. Koju glazbu slušate izvan profesionalnih angažmana? Nešto što bi iznenadilo?
Toliko je puno glazbe u mom životu da većinom kad nisam u glazbi žudim za tišinom. Prava tišina u kojoj bi se baš odmorio, očistio uši da bi imao prostor za nova glazbena iskustva je ono za čim žudim kad nisam s muzikom, a to je jako puno sati dnevno.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist