Kultura

‘NIKAD VIĐENO’ U ATRIJU PALAČE SPONZA Vatromet Pinovih slika jarkih, žarkih boja ljeta

‘NIKAD VIĐENO’ U ATRIJU PALAČE SPONZA Vatromet Pinovih slika jarkih, žarkih boja ljeta

Izložba ‘Nikad viđeno’ velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna otvorit će se 7. kolovoza u Atriju palače Sponza točno u 21 sat. Za organizaciju i postav zaslužan je Andrija Seifried, priznati dubro­vački kulturnjak, koji će nam pobliže objasniti zbog čega je ‘Nikad viđeno’ toliko intrigantna i primamljiva izložba. Čeka nas 11 Pinovih djela, a ‘Nikad viđeno’ trajat će tek 24 sata. Što ćemo na izložbi vidjeti?

— Ulja na platnu, formata dva s dva metra koja još, kako samo ime sugerira, nisu viđena. Radi se o Pino­vim radovima iz 2022. godine, a prili­kom zadnjeg odabira slika, kad sam ga pitao: ‘Pino, što tebi znači ova izložba?’ dobio sam znakovit odgovor. ‘Moralno jako puno.’ Taj odgovor bio mi je sasvim jasan, dovoljan. Dovoljno mi je bilo uopće da je pristao na pro­jekt kojeg sam mu predložio. Rekao mi je: ‘To će biti jedan od trnova u mojoj karijeri.’ Krenuo sam dalje osmišljava­jući priču kao događaj, kao što je bio prošlotjedni događaj izlaganja kera­mike Lucije Perojević ispred Dubro­vačke kuće Lucije Orešić. Takav će biti i ovaj u Sponzi – naglasio nam je pred izložbu gospar Seifried.

— U posljednji smo trenutak u ate­lieru promijenili dvije slike, dodajući teme Grada. Također, Pino je odabrao neke slike iz fundusa koje nikad nisu bile izlagane i koje su fascinantne. Pri­kazat ćemo raznolike motive. Njegova palma je kao vatromet, upravo vatro­met Pinovih slika jarkih, žarkih boja ljeta – naglasio je gospar Seifried, koji je umjesto klasičnog pristupa ‘likov­njak-umjetnik’ gosparu Pinu pristu­pio prijateljski.
— Našli smo zajednički jezik na obostrano zadovoljstvo uz puno iznenađnja čak i za Pina! Primjerice, fascinira ga pjesma ‘Jedan dan’ Dubro­vačkih trubadura, pa neka to bude jedno iznenađenje. Detalje saznajte 7. kolovoza! Prepustit ćemo sve događaju i trenutku, a govorit će slike i popratni program – naglasio je gospar Seifried.

Oni koji su ga vodili, učili, motivirali…

Gospar Pino nije puno govorio o sebi – onako, na prvu – ali je pričajući o onima koji su ga kroz život vodili, motiviriali, inspirirali i učili ipak dosta toga otkrio.

— Milovan Stanić zdušno mi je pomagao spremati ispite na Akademiji. Ostao mi je blizak u srcu kao izniman slikar, genijalan crtač i majstor tona. Uspio je prkosno slikati, po noći! Razlagao je jednu do dvije boje po tonu, a kod takvog slikanja potrebno je da crtež bude fotografski čitak. Njegova jasnost crtanja je iznimna – naglasio nam je gospar Pino, uz opasku kako mu nije jasno zašto nije više cijenjen u Dubrovniku. Naravno dotaknuo se i fantastičnog dubrovačkog trolista Dulčić-Masle-Pulitika.

— Masle i Pulitika su potpuno razli­čiti a Dulčić je pak različit od njih! Antun Masle bio mi je učitelj likovnog u osnovnoj školi, kad je mogućnost djeteta da dobije sklonost i određenje svog života velika. Hvala mu! Pomogao mi je jer je bio zdušan pedagog i trudio se u svom radu. U tom radu u školi on se toliko sjetio svog djetinjstva koje je u rodnom mu Orašcu, vjerujem, bilo prekrasno. U svom doticaju s djecom i psihom djece sjećao se – bez obzira što su njegovi radovi tijekom studira­nja na Akademiji bili u samom vrhu! – djetinjstva i stvorio jedan blistav kolorit. Đuro Pulitika je opet rodom sa sela Bosanke, upio ljepotu djetinj­stva i u svom razdoblju prošao je dosta toga u životu. Ipak, na kraju se odredio bajkovitim prikazima, njegovim kući­cama, selima, raslinjem… Ne mogu reći da sam u hrvatskom figuralnom slikarstvu vidio išta više i veće od Dul­čića, Masle i Pulitike – naglasit će naš veliki slikar, koji je svoje prve slikar­ske korake kao desetogodišnji dječak učinio kroz večernju školu porteta Iva Dulčića.

Zašto se ‘blati’ kolorizam?

— To je početak, mnogo kasnije upo­znao sam Kostu Strajnića, kao gimna­zijalac, on me pak odveo kod Stanića i zamolio ga da me podučava. Inače, strašno mi smeta što se ‘blati’ kolo­rizam Koste Strajnića – da to nije baš kolorizam – i to od najugledni­jih povjesničara umjetnosti, vlasnika i direktora galerija! Nije to baš tako. Nepotrebno i krivo! – istaknut će za kraj naš umjetnik, spreman za svoju novu izložbu. Iako je izlagao više od stotinu puta, ovoga puta čeka ga nešto sasvim novo. Nikad viđeno!

BOGATA BIOGRAFIJA

Odgojio brojne afirmirane umjetnike

Josip Pino Trostmann diplomirao je 1963. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka. Iste godine postaje članom HDLU-a. Od 1968. godine do umi­rovljenja, bavi se pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge sada već afirmirane umjet­nike koji danas djeluju na likovnoj sceni našeg grada. Od 1981. nosi titulu Zaslužnog likovnog pedagoga u Republici Hrvatskoj koju dodjeljuje Savez likovnih pedagoga, a 1986. prima pohvalu Skupštine općine Dubrovnik. Djela Josipa Trostmanna nalaze se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. Spada u red najstarijih živućih i ‘najdubrovačkijih slikara’, a od povjesničara umjetno­sti prepoznat je kao jedan od najvećih kolorista hrvatskog slikarstva. Ostaje vjeran Dubrovniku i prepoznatljivim motivima koji variraju u njegovim ciklusima: Minčeta, Sv. Ivan, Sv. Vlaho, Kono, dubrovačke tarace i pergole. Sve se to otvara i ogleda u njegovim slikama.

Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za izuzetne rezultate postignute 1990. godine. U Zagrebu 1997. prima odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi, a 2013. godine prima nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Do danas je imao stotinjak reprezentativnih samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bio je i sudionikom brojnih skupnih izložbi. Među najreprezentativnijima su one postavljene u Umjetničkoj galeriji i palači Sponza u Dubrovniku, Muzeju za umjetnost i obrt, Modernoj gale­riji i Klovićevim dvorima u Zagrebu te u mnogim drugim prestižnim izložbenim prostorima. Godine 2005./06. imao je tri retrospektivne izložbe (Zagreb, Split, Dubrovnik) povodom izlaska monografije TROSTMANN autora Tonka Maroevića.
Josip Pino TROSTMANN ove godine navršava 80. godina života i 55. godina od diplome na ALU u Zagrebu. Živi i stvara u Dubrovniku.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 3. kolovoza 2022.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist