DuList IN

BLAGDANSKI KOLAČIĆI Zdravi Jaffa keksi

BLAGDANSKI KOLAČIĆI Zdravi Jaffa keksi

Ukusni blagdanski keksi odlično će doći uz druženja sa prijateljima i obitelji. Da biste u ove dane mogli uživati u hrani bez unosa nezdravih sastojaka, potrebno je uložiti tek malo truda i hranu pripremiti koristeći zdrave namirnice.

No, vrlo je jednostavno pripremiti kolače koje ćete konzumirati bez grižnje savjesti, a bitno je samo odabrati prave sastojke, prenosi portal Alternativa za vas.
Jaffa keksi su neodoljivi užitak. Sastoje se od tri sloja (biskvita, želea – koji se najčešće radi od naranče i čokoladnog preljeva), a mogu se jednostavno napraviti i u zdravoj verziji.

Sastojci:
100 g bio pšeničnog glatkog brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
60 g brezinog šećera – xylita
100 ml bademovog mlijeka
50 ml hladno prešanog suncokretovog ulja
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
¼ čajne žlice kurkume
prstohvat himalajske soli

Sastojci za preljev od naranče:

160 ml soka od naranče
80 ml vode
1 čajna žlica agar agara u prahu
2 jušne žlice brezinog šećera

Sastojci za čokoladni preljev:

75 g kakao maslaca
6 jušnih žlica organskog kakaa u prahu
3 jušne žlice meda ili agavinog sirupa

Priprema:
Prvo napravite sloj od naranče. Pomiješajte sok od naranče s vodom, dodajte agar agar i brezin šećer te kuhajte oko 5 minuta. Ostavite po strani da se ohladi. Za to vrijeme obložite srednje veliku posudu pravokutnog oblika plastičnom folijom. Ohlađeni preljev ulijte u obloženu posudu. Stavite u hladnjak dok tekući sloj ne očvrsne.
Zagrijte pećnicu na 180 ºC . Kalupe za muffine dobro nauljite kako se tijesto ne bi lijepilo za stijenke. Ja sam ih premazivala kokosovim uljem za pečenje koje nema miris.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i kurkumu. Dodajte mlijeko, ulje i vaniliju pa miješajte mikserom na najmanjoj brzini dok ne dobijete gušću mješavinu (kao za biskvit).
U svaki podmazani kalup za muffine stavite po 1 jušnu žlicu mješavine.
Pecite oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i prije nego izvadite biskvite, ostavite da se malo ohlade (oko 3 minute). Tada ih pažljivo izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.
Uzmite čašicu ili neki okrugli kalup za izrezivanje (koji ima manji promjer od promjera biskvita) te izrežite krugove iz ohlađenog sloja od naranče.
Napravite čokoladni preljev. Na pari rastopite kakao maslac, organski kakao i agavin sirup ili med pa dobro izmiješajte. Malo ohladite.
Prelijte kekse čokoladnim preljevom. Stavite ih na hladno mjesto da se ohlade.

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist