Zanimljivosti

BLAGDAN SVETOG IGNACIJA Znate li tko je osnovao Isusovce?

Danas se slavi blagdan Svetog Ignacija Loyolskog, utemeljitelja Družbe Isusove (Isusovaca).

Tim povodom, kao i u sjećanje na dvjestotu godišnjicu ponovne uspostave ove redovničke zajednice, danas će u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u 19 sati euharistijsko slavlje predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Podsjetimo,Ignacije Loyolski (1491.-1556.) bio je baskijski katolički redovnik, osnivač reda Isusovaca. Rođen je 1491. u dvorcu Loyola, dijete baskijskog nižeg plemstva, odgojen na dvorski način, u službi cara Karla V., ranjen kod obrane tvrđave Pamplone 1521., na ranjeničkom krevetu u očinskom dvorcu doživljava osvijetljenje.

Nakon pohoda Gospinom svetištu u Montserratu ostaje skoro čitavu godinu u Manresi, gdje eksperimentalno doživljava osnovne zasade svojih Duhovnih vježbi koje će odigrati kapitalnu ulogu za duh i organizaciju buduće Družbe Isusove.

Nakon toga poduzima hodočašće u Sv. Zemlju. U Barceloni uči latinski. U Alcali i Salamanci započinje studij filozofije. Zbog svojih ideja pod budnim je okom španjolske inkvizicije. Ostavlja domovinu i nastavlja teološke studije u Parizu(1528.-1530.). Stanuje u College Montaigu gdje su studirali Erazmo i Calvin.

U Parizu se okružuje odličnim mladim studentima i kasnijim suosnovateljima Družbe Isusove. To su Petar Faber, Franjo Ksaver, Jakob Laynez, Alfonzo Salmeron, Simon Rodriguez i Nikola Bobadilla. S njima 15. kolovoza 1534. na Montmartreu polaže zavjete siromaštva i čistoće s obećanjem da će poći misijski djelovati u Sv. Zemlju.

Ako se to tijekom godine ne bi moglo ostvariti, tada će se i on i njegovi drugovi dati na raspolaganje papi da ih on rasporedi na poslove gdje i kako bude htio. Pariške studije završio je s magistarskom diplomom iz filozofije i teologije.

Kako se nakon toga putovanje u Sv. Zemlju nije moglo ostvariti, daje se spomenuta skupina na raspolaganje rimskome papi. Dolazi do prve zamisli budućega Reda što se kasnije i ostvaruje, potvrdom Pavla III. bulom »Regimini militantis Ecclesiae« 27. rujna 1540. u kojoj se nalazi Formula Instituti, osnovni nacrt ili temeljno pravilo Reda. Iz njega se razabiru glavne karakteristike Ignacijeve ustanove, koje će kasnije razraditi u Konstitucijama.

Pročitajte još

Svjetski je dan maslina!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Dubrovnik dobio prvu tiskaru

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija