Peškafondo

Bivši gradonačelnik

Bivši gradonačelnik

Uf, kako bi bilo lako vladati gradom da nema ograničavajućih zakona, silne papirologije i proklete procedure. Baš ona, ta procedura sputava bezbrojne vizije trenutnog gradonačelnika Vlahušića.

Da nije bilo zakona, ali i procedure, Vlahušić danas ne bi bio jedini nepravomoćno osuđeni hrvatski gradonačelnik. Zabrzao je, dao si je veće ovlasti nego je smio, preskočio institut Gradskog vijeća, a dalje vam je sve dobro poznato. No, nije ništa iz tog šipanskog 'slučaja' naučio. Eto, sad se zakučao na Generalnom urbanističkom planu Grada Dubrovnika, točnije na njegovim izmjenama i dopunama.

Ma neće opet na suđenje ili u zatvor, nedaj Bože, ali sasvim je razvidno da je napravio niz proceduralnih grešaka i da sve to može dovesti do obaranja prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a.

Mimo javne nabave, izravnom pogodbom izradu GUP-a (ali i PPU-a) povjerava tvrtki IGH. Naravno, uspio je preskočiti proceduru jer je 'naštelio' iznos koji ne podliježe javnoj nabavi, ali je zato izazvao bijes struke jer nije ispoštovan cjenik usluga ovlaštenih arhitekata. Taj sveobuhvatan i ogroman posao IGH se obvezala napraviti za mizernih 140 tisuća kuna (po 70 za svaki posao, GUP i PPU).
Plan zaobilaženja javne nabave prošao mu je, a da se u javnosti nije digla veća halabuka. Uspio je. Ali dalje ne ide sve tako glatko…

U međuvremenu, a vjerojatno zbog gospodarske krize, posao izrade prostornih planova više ne radi posrnuli IGH, već ga preuzima IGH Urbanizam. Gradonačelnik je vjerojatno potpisao papire kako bi izradu prenio s jedne tvrtke na drugu, ali ispostavilo se, ako se posao može prenijeti, ne može se isto napraviti i s licencama. Dakle, ono što stvara dodatni teret gradonačelniku, jest da je posao izrade ključnih planova za razvoj Dubrovnika napravila tvrtka koja nema ovlaštenje resornog Ministarstva za prostorno planiranje. Licence jednostavno nisu prenosive. I sve je to napravila arhitektica Rudež. Započela posao u jednoj tvrtki, dovršila ga u drugoj. Vjerojatno u najboljoj namjeri. Posao je već sklopljen, rokovi zadani, novac isplaćen, a ni njezina struka nije upitna. No Rudež iz IGH je trebala imati svojevrsnog 'supervizora'. Ispostavilo se da 'odgovorna voditeljica izrade plana', arhitektica Bojić iz splitskog IGH, 'Dubrovnik poznaje samo onako, turistički'. To je sama izjavila i našla se u nemalom čudu kad je doznala da je baš ona glavna i odgovorna za cijeli posao izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika, posao na kojem uopće nije radila.

Možda u ovome ne uviđate nikakav veliki problem, ali ovo je tek jedan u nizu najnovijih primjera Vlahušićevog vođenja grada i njegovog zaobilaženja (pokušaja zaobilaženja) zakona. Čudi me što se upuštao u sve te i tolike muljaže, kad mu je bilo dovoljno prijedlog donijeti pred Gradsko vijeće, gdje mu i tako sve prolazi. Očito ima snažnu netrpeljivost prema gradskom ustrojstvu ili se toliko pogubio pa 'buca' na sve strane.

Zabucao je tako i s izjavom o plaćanju 'takse' od 200 eura za šetnju Stradunom. Trebao bi odmah započet' molit Očenaše da se tih njegovih izjava ne dočepaju strani mediji. Ili ga uopće nije briga za to, jer zna da će ga narod 2014. pamtiti tek kao bivšeg gradonačelnika…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović