DuList IN

BIT ĆE POTREBNA COVID POTVRDA Svečana projekcija filma ‘Murina’ u kinu Slavica

BIT ĆE POTREBNA COVID POTVRDA Svečana projekcija filma 'Murina' u kinu Slavica

Svečana projekcija filma Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović održat će u utorak, 24. kolovoza u 20:00 sati u ljetnom kinu Slavica u organizaciji Grada Dubrovnika i gradskih ustanova u kulturi. Ulaznice su u prodaji, a za ulazak na projekciju bit će potrebno predočenje EU digitalne COVID potvrde.

Nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu postigavši jedan od najvećih inozemnih uspjeha hrvatskog filma uopće, te nedavno i nagradom publike Zlatna vrata Pule, Murina je prvi dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović, za što joj je pripala i Nagrada Breza za najboljeg debitanta na Pulskom filmskom festivalu 2021. Film je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov otočki dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

– Šovinizam je glavni antagonist našoj junakinji Juliji, omnipotentan u svakom trenutku kao odgovor na njene odluke. Njegove okove ona često zamjenjuje s granicama vlastitog potencijala. To je zatvoren krug, a kad Julija odbaci igrati svoju ulogu, tada kult oca više ne vidimo kao tradiciju, a njegovo ponašanje svodi na to što ono uistinu jest – nasilje. No Julija je začetak nove generacije intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike, ona je Murina, životinja koja će odgristi dio sebe da bi se oslobodila i to je snaga koja leži u mudrosti i znanju, u vjeri u svoje sposobnosti, u ono božansko u nepoznatom, snaga koja ne dopušta biti ušutkana – pojašnjava redateljica Alamat Kusijanović.

Murina je međunarodna produkcija Hrvatske, Brazila, SAD-a i Slovenije, odnosno kuća Antitalent i RT Features s koproducentima Spiritus Movens, SPOK Films i Staragara, a snimana je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao otac, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Čurčić koja je za ulogu majke nagrađena Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu 2021.

Redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku, a studij produkcije završila je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te zatim i režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Polazila je Berlinale Talent Lab, Sarajevo Talent Campus, La Femis Producing Atelier, Marcie Bloom Fellowship te je članica Američke akademije znanosti i umjetnosti – Oscars. Njezin diplomski film U plavetnilo nominiran je za studentskog Oscara, a među brojnim priznanjima ističu se nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Sarajevskom filmskom festivalu, Filmskom festivalu u Oberhausenu i Festival de Premier Plans – Angers. Murina je njen prvi dugometražni film, nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu gdje je premijerno prikazan 2021.

Ulaznice za svečanu projekciju 24. kolovoza u 20:00 sati u ljetnom kinu Slavica dostupne su online na www.ulaznice.hr te na blagajni Kinematografa Dubrovnik u Luži. Za ulazak na projekciju bit će potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili validni dokaz o negativnom testu.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist