Zanimljivosti

Biskupova poruka mladima

Biskupova poruka mladima

Nova pastoralno-katehetska godina u Dubrovačkoj biskupiji bit će Godina mladih, proglasio je u poruci uz početak nove školske i vjeronaučne godine dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Razlog za to je Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se pod geslom „Na slobodu pozvani“ održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine.

"Ovaj Susret i ovo geslo nisu slučajno odabrani. Odabrani su zato što je grad Dubrovnik u kojemu se treba održati ovaj Susret kroz čitavu svoju povijest cijenio slobodu, 'dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô'. I mi danas smo pozvani iznova promišljati dar slobode koja je najdublja čežnja svakoga čovjeka, osobito mladih ljudi. Ovim Susretom koji će se održati pod geslom 'Na slobodu pozvani' želimo sebi i drugima, osobito našim mladima, još jednom dozvati u svijest da sloboda nije pojam koji u potpunosti zadovoljava slobodom „OD“ autoriteta i zabrana, nego da pojam sloboda u sebi uključuje i slobodu „ZA“, za dobro, za čovjeka, za ljubav, za darivanje, za služenje. Ova sloboda „za“ otkriva dubinu i pravo značenje onoga biti slobodan," piše dubrovački biskup.

Proglašavajući novu pastoralno-katehetsku 2013./14. Godinom mladih biskup Uzinić poručuje da tema mladih i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži „Na slobodu pozvani“ treba prožimati cjelokupno pastoralno-katehetsko djelovanje u Dubrovačkoj biskupiji na svim razinama. "Činim ovo sa željom da se u mjesecima koji su pred nama dobro pripravimo za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, kako bismo se mladim katolicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u kojima živi hrvatska katolička mladež, predstavili jednako onako gostoljubivo i domaćinski kao što smo to činili i činimo s turistima koji nas, iz godine u godinu i u sve većem broju, rado posjećuju," dodaje biskup te izražava nadu da će važnost susreta prepoznati sve društvene strukture naše županije, gradova i općina, pružiti nam potrebnu pomoć i staviti nam na raspolaganje svoje resurse – trgove, škole, školske i športske dvorane kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao. No, Susret hrvatske katoličke mladeži prije svega je projekt koji se tiče nas vjernika i naših vjerničkih zajednica.

Biskup se nadalje obraća pojedinim skupinama potičući ih na sebi svojstveno angažiranje oko SHKM i Godine mladih.

Župnike i župne vikare, svoje prve suradnike u pastoralu i brizi za vjernike, biskup poziva da sebe, svoje sposobnosti i osobito svoje župne prostore u potpunosti stave na raspolaganje ovom veoma važnom projektu, ne samo za biskupiju, nego i za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Također ih potiče da pozovu vjernika na suradnju i molitvu za uspjeh ovog susreta. Od redovničkih zajednica biskup očekuje otvorenost, molitvu, angažman i spremnost na suradnju u pripremi ovog važnog događaja za mjesnu Crkvu.Vjeroučitelje i vjeroučiteljice poziva da se uključe u pripravu mladih za ovaj događaj, da svojom zainteresiranošću u svojim kolegama i kolegicama u zbornicama probude interes i želju da budu dio projekta Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će svima donijeti neizmjerno više nego li će oduzeti.

Biskup Uzinić poziva i katoličke obitelji u Dubrovačkoj biskupiji da mladima koji će doći otvore vrata svojih srca i svojih domova, da u njima dva dana pokušaju prepoznati svoju djecu i prime ih u svoje domove i za svoj obiteljski stol poslužujući ih s istom onom velikodušnošću s kojom bi željeli da drugi otvore vrata njihovoj djeci.

Na kraju poruke dubrovački biskup se obraća mladeži Dubrovačke biskupije: "Svoj poziv, na kraju, upućujem vama, draga mladeži Dubrovačke biskupije. Želio bih da prije svega vi osjetite ljepotu slobode koju nam Krist nudi, a koju ćete osobito moći iskusiti i podijeliti kroz zajedništvo Susreta hrvatske katoličke mladeži. Otvorite svoja srca i poklonite mladima iz čitave Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih zemalja u kojima živi hrvatska katolička mladež priliku za radost zajedništva u Kristu! Učinite to svjedočeći im mladenački duh i entuzijazam mladih Dubrovkinja i Dubrovčana, ali i predstavljajući im ponosnu povijest našega Grada, a s njom i cijele naše biskupije, protkanu vjernošću, mudrošću i slobodom. Pokažite im svoje otvoreno srce, otvoreno srce Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, tako što ćete ovu Godinu mladih iskoristiti za osobni rast u zrelosti, odgovornosti, slobodi i novim spoznajama koji vas trebaju pomoći da se, slobodni od svega onoga što vas sputava da biste mogli biti slobodni za istinski život, suočite sa svim životnim izazovima koji su pred vama. Jedan od njih je i Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku kojemu ste vi, dragi mladi Dubrovačke biskupije, pravi domaćini. Pozivam vas da to i pokažete tako što ćete se kao pravi domaćini uključiti u njegovu organizaciju, stavljajući, kao volonteri i na druge načine, sebe, svoje sposobnosti i svoje vrijeme u službu zajedništva. Uvjeren sam da ćete, učinite li tako i uključite li se, sutra s ponosom moći reći da ste bili sudionici događaja koji vas je istinski obogatio i pomogao vam da budete slobodni 'od' i postanete slobodni 'za', bez kojeg nema prave slobode!"

Godina mladih počinje prvim danom nove školske godine, a završit će njezinim završetkom.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist