Aktualno

BISKUPOVA BOŽIĆNA PORUKA ‘Budimo i mi dar jedni drugima!’

Dubrovački biskup Roko Glasnović uputio je božićnu čestitku svim vjernicima dobre volje. Naglasio je važnost Božića i poručio ljudima da otvore svoja srca za pomoć potrebitima.

Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Ljubljena braćo i sestre, miljenici Božji!

„Recite preplašenim srcima: ‘Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, […] on sam hita da nas spasi!“ (Iz 35, 4). On hita kako bi nam darovao sebe i svojom prisutnošću obasjao naše tmine. „Svjetlost je došla na svijet“ (Iv 3, 19) i želi svojim svjetlom obasjati sve ljude bez razlike. Svojim rođenjem i dolaskom na ovaj svijet Krist Isus ulazi u ljudsku stvarnost i prihvaća je, jer i za njega nije bilo mjesta u betlehemskom svratištu (usp. Lk 2, 7).

Bog koji ljubi svakoga čovjeka stoji na vratima i kuca, želi ući u našu ljudsku stvarnost. Jesu li naša ljudska srca sposobna primiti ga, biti svratišta međusobnog prihvaćanja, suosjećanja za patnju drugoga, ljubavi i brige za bližnjega, stranca i pridošlicu, siromaha i beskućnika, gladnoga i žednoga, oboljeloga i onoga u tamnici (usp. Mt 25, 31-46), odbačene i one na rubu društva, bližnjega u bilo kojoj potrebi i teškoći života, za svakoga čovjeka današnjice?

Otvorimo svoja srca i upitajmo se ovoga Božića ima li mjesta u njima za one najslabije među nama. Upravo u njima nam Bog dolazi, da nas pohodi, da ga zagrlimo, prihvatimo, ljubimo srcem i djelima… Bog nam je blizu, on je Emanuel – Bog s nama, trajno s nama i među nama. Ne bojmo se otvoriti svoje oči i nadasve oči srca kako bismo neprestano i posvuda prepoznavali Božju prisutnost i blizinu u našim slabim i ranjivim bližnjima. Nemojmo dopustiti da Bog nema gdje doći, da nam se i po našoj braći i sestrama, ne može približiti, doći među nas i ostati s nama.

Ne zaboravimo, braćo i sestre, da je svatko Božji miljenik, jer on svakom jednako dolazi, želi se roditi u svakom ljudskom srcu, donijeti mu spasenje. Sin Božji svojim utjelovljenjem na neki način sjedinio se sa svakim čovjekom (usp. GS, 22). Bog dolazi i zaodijeva se našom ljudskom krhkošću jer želi doista postati čovjekom, biti nam suputnik i supatnik u našim slabostima, u svemu nam jednak, osim u grijehu (usp. Heb 4, 15). Bog nam u Kristu koji uzima našu ljudsku narav, daruje milost sudjelovanja u samom Božjem životu u kojem postajemo dionici njegove božanske naravi. Svojim utjelovljenjem Krist Isus uklanja sve prepreke između Boga i čovjeka (usp. 1 Tim 2, 5).

Neka i po nama ovaj svijet postane ljudskije i gostoljubivije mjesto spremno prihvatiti ranjivost drugoga, pomoći u prevladavanju prepreka i kulture odbacivanje te ostvarivanju istinske kulture milosrđa i ljubavi. Tada ćemo moći reći: Dobro došao, Isuse, u ovaj svijet, u moj život! Dobro došao u svim ljudskim stvarnostima, u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u jakima i slabima. Dobro došao u ljudskost svake osobe. Dobro došao u našu Crkvu koja želi biti dom za svakoga, naš zajednički dom, nova obitelj u kojoj prihvaćamo jedni druge i u kojoj se svi darujemo jedni drugima u međusobnom služenju i ljubavi.

Ljubljena braćo i sestre, neka Krist koji je mir naš (usp. Ef 2, 14), donese mir, ljubav i radost u svako ljudsko srce kako bismo i mi, po Kristu koji nas svakodnevno iznenađuje svojim dolaskom uprisutnjujući se među nama u svakom čovjeku, mogli postajati njegovi istinski nasljedovatelji, nositelji mira u ovaj nemirni svijet, svjedoci Božje ljubavi i milosrđa, prihvaćanja i radosti darivanja bližnjemu.

Božić nije ništa drugo doli Božje darivanje čovjeku. Budimo i mi dar jedni drugima.

Čestit Božić vjernicima Dubrovačke biskupije i svim ljudima dobre volje.

Roko Glasnović,
dubrovački biskup

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija