Grad

Biskup Uzinić po prvi put posjetio Židovsku općinu u Dubrovniku

Biskup Uzinić po prvi put posjetio Židovsku općinu u Dubrovniku

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić posjetio je u utorak po prvi put Židovsku općinu u Dubrovniku.
Predsjednica Židovske općine Sabrina Horović ovom prilikom je iskazala zadovoljstvo što se posjet dogodio upravo između vremena Haunke i Božića.
– U nedjelju smo slavili Hanuku i upalili osmu svjećicu, a vi ste upalili treću svijeću došašća. Mislim da u tome ima neke simbolike. Ta svjetlost znači nadu u nešto dobro. Znači trajnost, a to se sigurno može reći za Židovsku općinu u Dubrovniku koja službeno traje od 1563. godine iako ima podataka iz ranijih stoljeća, čak i iz 11. stoljeća – rekla je Horović te dodala kako ovaj susret promatra i kroz zaključak Vatikanovog povjerenstva za odnos katolika i židova od 10. prosinca ove godine.
– U njemu je jako bitna točka u kojoj se traži još bolje razumijevanje između katolika i židova i da se uvijek zalažu protiv antisemitizma i progona židova. Ovaj grad je to dokazao kroz sva ova stoljeća življenja židova u Dubrovniku – rekla je Horović.
Biskup Uzinić se ovom prilikom ispričao zbog toga što je današnji posjet njegov prvi službeni posjet.
– Skoro sam pet godina ovdje i zaista sam predugo čekao i na tome mi je iskreno žao. Želim i ja izraziti zadovoljstvo zbog dokumenta o odnosima katolika i židova koji okreće, nadam se konačno, stranicu svega onoga što nije bilo dobro i omogućuje nam da zajednički gradimo bolje stranice i bolju budućnost – rekao je Uzinić te istaknuo kako je ovaj posjet i u ozračju blagdana Hanuke.
-To je zanimljiv blagdan je pokazuje i židovima i katolicima potrebu ustrajavanja na posebnosti i na onome što jesmo. Nitko nam ne može oduzeti naš identitet i vjeru, ali pokazuje i kako je moguće ostajući svoj, biti zajedno s drugima – rekao je Uzinić.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist