Aktualno

BILI SU ODLIČNI! Dva srebra i bronca za učenike TUŠ-a na natjecanju u Tallinnu

Od 1. do 6. studenog u glavnom gradu Estonije, Tallinnu, u sklopu Godišnje skupštine Europskog udruženja škola u hotelijerstvu održano je međunarodno timsko natjecanje u 11 gastronomskih i turističkih disciplina. Unatoč nepovoljnim okolnostima uzrokovanih ograničenjima zbog pandemije, na natjecanju je sudjelovalo preko 250 učenika iz cijele Europe, a na samoj konferenciji je bilo oko 500 sudionika. Učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik sudjelovali su u 6 disciplina i sa svojim timovima osvojili čak tri medalje u iznimnoj konkurenciji. Uspjeh je tim veći jer pravo natjecanja imaju učenici i studenti srednjih i viših škola starosti do 26 godina.

U najprestižnijoj disciplini Kulinarske vještine (Culinary Art) učenik Ivan Muhoberac osvojio je srebrenu medalju. Učenika je za ovo natjecanje pripremala mentorica Marija Bazdan. Isti uspjeh je ostvarila učenica Marijana Đuka u disciplini Recepcijsko poslovanje (Front Office), a učenica Ivana Antunović osvojila je brončanu medalju u zahtjevnoj disciplini Hotelski menadžment (Hospitality Management). Pohvale idu mentorici obiju učenica, nastavnici Ameli Obad.

Zapažene uspjehe su ostvarili i Karla Šantić u disciplini Predstavljanje turističke destinacije (Tourist Destination), Anđela Matuško u disciplini Slastičarstvo (Pastry), te Ivan Lonac u disciplini Kuharskog desetoboja (Dechatlon).

Nažalost, zbog promjene pravila ulaska u Estoniju, 4 učenika koja su se pripremala u disciplinama ugostiteljskog posluživanja na kraju nisu otputovali na natjecanje. Ova aktivnost je jedna u nizu aktivnosti projekta Uspostava regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

AEHT je međunarodna nevladina organizacija (NGO) koja ima status savjetnika pri Vijeću Europe. Osnovni cilj organizacije je promicanje europskog duha među srednjim i višim turističkim i hotelijerskim školama na način da: poboljšava i osigurava načine komunikacije među tim školama, promiče obrazovanje u ovom sektoru, potiče razmjenu studenata, učenika i nastavnika, povezuje škole i gospodarstvo te objedinjuje nastavne metode i materijale, znanja i vještine.

Jedna od osnovnih značajki AEHT-a je ta što u svoje aktivnosti uključuje sve sudionike u obrazovnom sustavu, ravnatelje, nastavnike i učenike. Širok spektar događaja organizira se kako bi se zadovoljile potrebe svih ovih sudionika. Udruženje je osnovano 1988. na inicijativu Jean-Paula Bernarda i Martina Brudera. U vrijeme osnutka AEHT se sastojao od 24 škole iz 16 europskih zemalja da bi danas brojao preko 400 članica iz 40 europskih zemalja. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik članica je AEHT (Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu) od 2003. od kada redovito sudjeluje na natjecanjima, a Škola je bila domaćin Godišnje skupštine i natjecanja AEHT 2009.

Od osnutka AEHT 1988. natjecanja organizirana tijekom Godišnje skupštine značajno su napredovala i sada su najvažniji dio ovog događanja. Natjecanja se organiziraju po principu mješovitih timova učenika i studenata iz različitih zemalja s ciljem zbližavanja i komunikacije mladih iz cijele Europe gdje je taj cilj pretpostavljen onome samog pobjeđivanja. Duh koji promiče AEHT je kako naučiti raditi u timu s partnerima iz različitih zemalja, različitih kultura komunicirajući na stranom jeziku. Udruženje afirmira osnovne europske vrijednosti, a to su uz obrazovanje i timski rad, multikulturalnost te prihvaćanje različitosti.

-Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na iznimnom uspjehu koji još jednom potvrđuje kvalitetu kadra koji dolazi iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik – ističu iz TUŠ-a.

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija