Kultura

‘BILA BI MI ČAST I ZADOVOLJSTVO’ Mia Begović otvoreno za DuList o kandidaturi za ravnateljicu našeg teatra

'BILA BI MI ČAST I ZADOVOLJSTVO' Mia Begović otvoreno za DuList o kandidaturi za ravnateljicu našeg teatra

Istina je, kandidirala sam se – potvrdila je za DuList prijavu na ponovljeni natječaj za ravnateljicu KMD-a poznata hrvatska glumica Mia Begović.

Begović je rekla kako je puno radila i razmišljala te kako je sada sama sa sobom – u miru. Ističe kako je program napravljen na temelju tradicije koju ima Dubrovnik kao takav, od Držića, Vojnovića… No, naglasila je kako želi kombinirati tradicionalne i suvremene tekstove. Osim toga, izdvojila je kako joj je također osnova programa okupiti cijeli ansambl za kojeg ima samo riječi hvale.

– Razmišljala sam o cijelom ansamblu. Dok sam radila program, također sam razmišljala o konkretnim ljudima, koji bi igrali konkretne, velike i krasne uloge. Kako bi se za svakoga našla prekrasna uloga, kao jedna u nizu njihovih karijera. Smatram kako dubrovački teatar ima sjajan glumački ansambl. Govorimo o stvarno sjajnim umjetnicima. Program sam naslonila na njih jer vjerujem u te snage, radila sam s tim ljudima, igrala sam jako puno s njima, a ako i nisam, gledala sam ih na sceni. Bila bi mi čast i zadovoljstvo biti dio takvog ansambla. Biti jedna od njih – rekla je Begović.

– Htjela bih da to bude teatar svih žitelja Dubrovačko-neretvanske županije. Jedna od mojih ideja, odnosno pitanja je: ‘Zašto to nije nacioanalan teatar?’. I tu bih uložila ogroman trud jer to Dubrovnik uistinu zaslužuje. Poštujući sve ostale regije i županije… Ali Dubrovnik to apsolutno zaslužuje. Dosadašnjim radom, današnjim suvremenicima i umjetnicima. Ne govorim samo o glumačkom ansamblu, premda je meni prvenstven – kazala je Begović.

Za program se savjetovala s brojnim teatrolozima, ali to će i u budućnosti raditi. Struka je, kako kaže, istaknula kako je program sam po sebi intrigantan, zanimljiv. Nada se najboljem rezultatu, kad i ako bude napravila te predstave, kroz smijeh je rekla Begović.

– U Dubrovniku se puno radi, prekrasnih stvari… Ali na kulturološkoj razini zaslužuje život tijekom 365 dana u godini. S onim ansamblom kojeg imamo. To ne znači kako sam ja protiv gostujućih. Bila sam slobodnjak 17 godina i puno sam toga prošla. Ali smatram, i ponovit ću opet, imamo sjajan dubrovački ansambl – zaključila je Begović.

Ponovljeni natječaj za ravnatelja/icu Kazališta Marina Držića istekao je 26. ožujka, a doznajemo i to kako je, ovaj put, pristiglo nekoliko prijava. Kuverte će se otvoriti kroz nekoliko dana, odnosno zbog mogućih zakašnjelih prijava poslanih poštom Kazališno vijeće sastaje se tek idućeg tjedna.

Foto: Mia Begovic Facebook

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist